Vijesti
21. 9. 2020.

Umjesto da se miješa u istrage, bilo bi puno bolje da Milanović uputi poruku potpore neovisnim pravosudnim tijelima!

(VIDEO) Predsjednik RH jedno što prkosi odlukama Stožera civilne zaštite, drugo što sada komentira i istražne radnje i nudi neka svoja „rješenja“. Pitanje kad je trebalo nekog uhititi zaista nije moj posao, a nije ni njegov. * Zastupnici koji su ostali bez imuniteta? I to je pokazatelj da država funkcionira, da nema nedodirljivih! - poručio je Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“.

S predsjednik Hrvatskog sabora razgovarala je urednica i voditeljica Sanja Rabuzin-Pavić. Gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O MILANOVIĆEVIM NOVIM „BISERIMA“

Milanovićeva izjava da je „s uhićenjima trebalo početi i prije“? Predsjednik RH jedno što prkosi odlukama Stožera civilne zaštite kad je riječ o epidemiji, drugo što sada komentira i istragu i nudi neka svoja „rješenja“. Bilo bi puno bolje da kao predstavnik državnog vrha uputi poruku nedvosmislene potpore neovisnim pravosudnim tijelima! Pitanje kad je trebalo nekog uhititi zaista nije moj posao, a nije ni posao predsjednika Republike.

O PROBIJANJU ISTRAGE U AFERI JANAF

Do probijanja istraga došlo je i u aferama „SMS“ i „Vjetroelektrane“. To nipošto nije dobro - očekujem od mjerodavnih institucija da utvrde što se točno dogodilo i pronađu krivce. Ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija nije posloženo kako treba.

O DJELIMA S IMENOM & PREZIMENOM

Sva moguća kaznena djela imaju svoje ime i prezime, važno je da se ne generalizira. U slučaju Janaf samo jedan od aktera dolazi iz HDZ-a, premda neki ponovno nastoje uperiti svjetlo samo na Vladu i našu stranku. Iako se ne volim u ovakvim situacijama pozivati na medije, ali vidi se da su protagonisti i iz nekih drugih političkih opcija, spominje se čak tu i predsjednik Republike.

O ZASTUPNICIMA BEZ IMUNITETA

Je li to loš početak? Ovisi s koje strane gledate. Nije dobro da zastupnici koji su izabrani od naroda dolaze u tu vrstu problema, ali to je i pokazatelj da država funkcionira, da nema nedodirljivih. Što se tiče stranačke sudbine Dražena Barišića, pratit će se razvoj situacije. U ovom je trenutku suspenzija članstva logična razina: u Statutu HDZ-a imamo odredbu da možemo suspendirati nečije članstvo do završetka istrage ili cijelog postupka.

O RADU PRAVOSUĐA

Očito su i policija, i DORH i USKOK napravili svoj dio posla, a sad je na sudstvu da utvrdi što se zaista dogodilo i sankcionira one koji su prekršili zakon. Čini mi se kako bi se i sa sadašnjim zakonodavnim okvirom moglo puno toga napraviti, ali činjenica jest da neki procesi traju jako dugo, da je nekad neke sudske nodluke teško zdravorazumski objasniti i upravo iz tog razloga Vlada i najavljuje promjene i donošenje novog plana za borbu protiv korupcije.

O NERADNOJ NEDJELJI

Treba naći balans između prava na rad i prava na odmor i neradnu nedjelju. Moje je mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i, uz eventualne iznimke, osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji.

O PETOKRAKOJ U RIJECI

Instalacija crvene zvijezde na neboderu u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture posve je promašena. Ne razumijem ljude koji 30 godina nakon pada komunizma, totalitarnog sustava koji je osuđen, koji se pokazao i ekonomski neodrživim, koji je kršio ljudska prava, ubijao protivnike, njeguju kult crvene zvijezde i njome se, kažu, bune protiv određenih pojava u hrvatskom društvu. Što se tiče politike, to je po meni jedna plitka provokacija, a što se tiče umjetnosti - niti mi je to kreativno, niti maštovito niti zabavno.

A A A