Vijesti
22. 9. 2020.

Moramo prilagoditi Ujedinjene narode 21. stoljeću

(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a pozvao je u videoporuci u povodu 75. godišnjice UN-a na reformu Vijeća sigurnosti i borbu protiv klimatskih promjena. „Svijet se suočava s novim izazovima i potrebna je revitalizacija UN-a kako bismo odgovorili na potrebe i realnosti suvremenog doba“.

Danas živimo u znatno drukčijem svijetu nego prije 75 godina. Tehnološka revolucija iz temelja je promijenila i unaprijedila naše živote. No nesreće koje su opsjedale svijet u jesen 1945. godine, glad i siromaštvo, bolest i izbjeglice, i dalje opterećuju naš planet - istaknuo je Andrej Plenković u svom obraćanju.

U zadnjih 75 godina, međutim, ipak je postignut "nezabilježen napredak“ - nastavio je:

- Na kraju Drugog svjetskog rata dva od tri čovjeka u svijetu živjela su u ekstremnom siromaštvu, danas je taj udio pao na manje od svakog desetog, a do 2030. svaki šesnaesti čovjek bi trebao biti siromašan.

Ponovno razmatranje Povelje UN-a

No svijet se suočava s novim izazovima i potrebna je revitalizacija UN-a, a ovogodišnju Opću skupštinu smatra "odskočnom daskom" za to:

- Moramo prilagoditi UN 21. stoljeću. Reforma Vijeća sigurnosti odavno je potrebna. Naša povijesna godišnjica trebala bi biti prilika za ponovno razmatranje Povelje UN-a kako bismo odgovorili na potrebe i realnosti novog doba.

„Ne možemo si priuštiti poraz“

Pozvao je i na borbu protiv klimatskih promjena:

- Klimatske promjene jedno su od ključnih područja za budućnost čovječanstva. Ovdje si ne možemo priuštiti poraz. Moramo se prilagoditi novoj realnosti, odgovoriti na nove izazove, postići sve ciljeve održivog razvoja i izbjeći zamke iz prošlosti.

Ujedinjene narode sačinjavaju 193 države članice, a Hrvatska je članica od 22. svibnja 1992. godine.

A A A