Vijesti
24. 9. 2020.

Istražno povjerenstvo? Da, ako će se baviti „probijanjima“ izvida. A zanima nas i kako je Milanović mogao „sve znati“ o tajnim postupcima

Plenković: Zasad se ne zna koja bi bila zadaća saborskog povjerenstva. Stoga ta inicijativa više djeluje kao marketinško sredstvo kako bi ispalo da je, eto, oporba aktivna. Milanović? Iskreno, ne znam koji ga to kamenčić u cipeli žulja, no nešto ga očito muči. Bačić: Vidjet ćemo želi li oporba da se istraže radnje koje se protežu na više vlada. Za tajne izvide nitko, pa ni premijer, ne smije znati - osim onih koji su za to zakonom predviđeni. Ako hoćemo biti pravna država, moramo napokon shvatiti da se izvršna vlast nema što miješati u rad neovisnih tijela.

PLENKOVIĆ: Neka prvo definiraju zadaću povjerenstva

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković kratko se osvrnuo na oporbenu zamisao o osnutku saborskog istražnog povjerenstva o radu DORH-a:

- Povjerenstvo je u redu, ali zasad se ne zna koja bi to bila njegova zadaća. Stoga u ovom trenutku ta inicijativa više djeluje kao nekakvo marketinško sredstvo kako bi ispalo da je, eto, oporba aktivna.

BAČIĆ:

Ideju oporbe o istražnom povjerenstvu komentirao je i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Istaknuo je da je HDZ-u u posebnom interesu utvrditi tko je „probijao“ istrage, ali i kako je Zoran Milanović mogao znati sve o tajnim izvidima i radu neovisnih tijela progona, tko mu je i na koji način odavao te informacije.

- Klub HDZ-a će se očitovati o eventualnom prijedlogu o osnivanju istražnog povjerenstva kada vidimo taj uradak, kada vidimo o čemu bi povjerenstvo trebalo raspravljati. Nećemo podržati povjerenstvo ako bi mu cilj bila opstrukcija istrage, ni u ovom ni u bilo kojem drugom slučaju - poručio je Branko Bačić.

Kako je Milanović „znao sve“?

Ali, bit ćemo lučonoše osnivanja povjerenstva - nastavio je - ako bi ono pomoglo da se jasno utvrdi tko je osumnjičenicima protuzakonito dojavljivao da su obuhvaćeni izvidima:

- To nas interesira, ne samo u slučaju Janaf, nego i u prijašnjim aferama. Interesira nas i kako je predsjednik RH, kao bivši premijer, „znao sve“ o radu tijela progona. Vidjet ćemo je li oporba jedinstvena u tome da se istraže radnje koje se protežu ne samo na jednu, nego na više vlada. I u prošlim mandatima bilo je probijanja mjera.

Pitajte Milanovića kako je mogao znati za tajne istrage neovisnih pravosudnih tijela!?!

Je li Milanović počinio kazneno djelo?

Upitan misli li da je Milanović počinio kazneno djelo ako sam priznaje da je znao za sve istrage, Bačić je uzvratio da ga zanima što će o tome reći Slavko Linić, podsjetivši što je taj bivši SDP-ovac govorio na temu svog progona od strane ondašnjeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika Vlade.

Linić teško optužio Ostojića i Milanovića za zloupotrebu policije

Trodioba vlasti

Jasno smo na stajalištu trodiobe vlasti i nemiješanja izvršne i zakonodavne vlasti u rad neovisnih pravosudnih tijela, a predsjednik Plenković već se očitovao da ne smije i ne želi imati saznanja o tajnim izvidima - dodao je Bačić:

- Ne smije znati, jer čim bi nešto znao, već bi u tom trenutku zakon bio prekršen. Onaj tko bi obavijestio premijera napravio bi kazneno djelo te sam postao predmet istrage. Ako hoćemo biti demokratska država, moramo napokon shvatiti da svatko treba raditi svoj posao. Ponavljam, itekako smo otvoreni za povjerenstvo o mogućim nezakonitim radnjama koje su dovele do probijanja mjera u izvidima koji su tajni i o kojima nitko ne smije znati osim onih koji su za to zakonom predviđeni.

Samoproglašeni „borci protiv korupcije“

Nikome ne priznajem da je „borac protiv korupcije“ samo zato što saziva konferencije, optužuje i prokazuje, miješa se u pravosudne postupke. Borba protiv korupcije može se efikasno voditi isključivo tako da oni koji su zaduženi za nju budu neovisni - zaključio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Umjesto da se miješa u istrage, bilo bi puno bolje da Milanović uputi poruku potpore neovisnim pravosudnim tijelima!

ŠTO TO ŽULJA MILANOVIĆA?

Predsjednik Andrej Plenković komentirao je i novi Milanovićev ispad:

- Brojni pravni stručnjaci objasnili su da za izvide, sukladno zakonu, znaju samo DORH, USKOK i policija, ali ne i izvršna vlast. O tome nemaju što znati ni ministar ni premijer. Predsjednik RH i ja nismo isti, drugačije doživljavamo trodiobu vlasti. Ja jako dobro znam što je čija nadležnost te da se onima koji krše zakon bave sud, DORH i policija, i to neovisno, nepristrano i autonomno.

Iskreno, ne znam koji to kamenčić u cipeli žulja Zorana Milanovića, no nešto ga očito muči. Nadam se da je dobro, da nema bjesnoću, kako je sam naveo - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A