Vijesti
27. 9. 2020.

Ne smijemo zaboraviti nijednu žrtvu velikosrpske agresije - jer one su svoje živote ugradile u temelje samostalne Hrvatske!

2 TUŽNE 29. OBLJETNICE: Ubojstvo troje djece prognanika na Plitvicama & likvidacija cijelih Gornjih Jama. Tomo Medved: Nema budućnosti bez povijesne istine, mladi moraju znati da nam sloboda koju uživamo nije darovana! Naša će Vlada 21. listopada donijeti prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, koji bi Hrvatski sabor trebao usvojiti do kraja godine. Njime će nevine žrtve dobiti pravnu sigurnost, kao što su je u našem prošlom mandatu kroz nove zakone dobili hrvatski branitelji i obitelji nestalih osoba.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a general Tomo Medved sudjelovao je ovog vikenda na dvjema komemoracijama za žrtve velikosrpske agresije.

Prva u Grabovcu (Općina Plitvička jezera), u spomen na pogibiju troje djece prognanika - među kojima i tromjesečnog Ivana Špoljarića, najmlađe žrtve u Domovinskom ratu.

Druga u Gornjim Jamama, gdje su prije 29 godina agresori likvidirali 14-ero preostalih mještana te s karte u potpunosti izbrisali to naselje na glinskom području. Ubijeno je troje maloljetne djece, a najmlađa žrtva imala je samo 8 godina.

Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

- Vlada RH donijet će 21. listopada prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata koji će, vjerujem, Hrvatski sabor usvojiti do kraja godine. To je dug Hrvatske prema nevinim žrtvama koje će time dobiti pravnu sigurnost, kao što su je u našem prošlom mandatu kroz nove zakone dobili hrvatski branitelji i obitelji nestalih osoba. Pozivam sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje - istaknuo je Medved.

Najavio je da će se ovim zakonom otvoriti mogućnost da se regulira stradalnički status onim članovima obitelji kojima je netko u Domovinskom ratu smrtno stradao ili bio ranjen, koji ranijih godina nisu regulirali svoj status, a kasnije im je to bilo onemogućeno.

POGIBIJA DJECE PROGNANIKA

Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u subotu je obilježena 29. obljetnica pogibije troje djece prognanika iz plitvičkog sela Korana na početku velikosrpske agresije, koji su bili smješteni u autokampu Grabovac. Ubijeni su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991. godine iz pravca okupiranog Smoljanca, udaljenog oko tri kilometra zračne linije.

Tomo Medved je na Spomen-obilježje položio zajednički vijenac Hrvatskog sabora, Vlade RH i predsjednika Republike, te je u svoje ime i u ime premijera Andreja Plenkovića izrazio sućut obitelji i rodbini žrtava - Ivana (3 mjeseca), Dubravke (17) i Josipe Špoljarić (18).

ZATIRANJE SELA GORNJE JAME

Prije 29 godina, nakon zločina velikosrpskih agresora nad civilnim stanovništvom u Gornjim Jamama, kada je ubijeno 14 preostalih mještana, s karte je potpuno izbrisano to naselje na glinskom području. U znak sjećanja na civilne žrtve, posljednje stanovnike mjesta, te jednog branitelja, članovi njihovih obitelji svake godine odaju im počast kod spomen obilježja uz Kapelicu Ranjenog Isusa.

- Kolika je to morala biti mržnja da se ubiju nedužni civili, među kojima i troje maloljetne djece, od kojih je najmlađe imalo samo 8 godina. Za 11 ubijenih se još traga i vjerujem da će se već za idućeg našeg susreta znati više o njihovom posljednjem počivalištu - najavio je Medved u svom obraćanju na komemoraciji ove nedjelje.

Postavljanje „golubice“ i na ovo masovno stratište

Govoreći o osobama nestalim u Domovinskom ratu, napomenuo je da još 1.869 obitelji traži svoje najmilije:

- Pronaći ih, to je naš prioritet, naša obaveza. Previše je masovnih grobišta i spomenika iz Domovinskog rata a da bismo ih mogli i smjeli zaboraviti. Mogu najaviti da će prva iduća "golubica", spomen-obilježje masovnih grobnica, biti postavljena upravo u Gornjim Jamama.

Nakon komemorativne svečanosti kod kapelice je glinski župnik Ivica Mađer služio svetu misu za nevine žrtve.

A A A