Vijesti
29. 9. 2020.

Pokazali smo da se može! Ovakvi nas uspjesi ohrabruju da nastavimo davati podršku brodograđevnoj industriji!

U riječkom 3. maju Andrej Plenković je sudjelovao na svečanoj primopredaji broda „Algoma Intrepid“, izgrađenog za kanadskog naručitelja. „Uz entuzijazam nove uprave i radnika 3. maja te potporu i povjerenje naše Vlade, koja je izdala državna jamstva za završetak broda, ovo je dokaz da je brodogradnja održiva. Nikada nismo odustali od nje! Svjedočimo velikom postignuću! Drage radnice i radnici, od srca vam čestitam. Bravo!“.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na ime novoizgrađenog broda - Intrepid - što znači „Neustrašiv“, rekavši pritom da je za njega neustrašiv „trećemajac“ direktor Edi Kučan čiji je cijeli radni vijek identificiran s ovim škverom i simbolikom koju 3. maj ima za Rijeku i Primorsko-goransku županiju:

- Moram reći da je taj element srca, znanja, umijeća i upravljanja, ali i povjerenja koje smo nas dvojica osobno uspostavili, bio presudan da Vlada RH podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili na navozu. Ovo što je g. Kučan napravio za 3. maj iznad je svih realnih očekivanja! Želim mu i trebam iskazati zahvalnost u ime cijele Vlade.

Nikada nismo odustali od brodogradnje!

Naglasio je da je današnja primopredaja broda veliki uspjeh, kao i potvrda rada, znanja i entuzijazma svih koji su radili na njemu. Međutim, to je i potvrda da 3. maj, nakon teškog razdoblja krize u brodograđevnom sektoru, pokazuje snagu za dovršetak ovako važnog i kvalitetnog projekta.

Plan za 3. maj i opstanak brodogradnje u Rijeci!

Podsjetio je da je Vlada tijekom krize u brodogradilištima u Rijeci i Puli cijelo vrijeme isticala da će rješavanje pitanja brodogradnje i njenog kontinuiteta sagledavati na odgovoran način jer se nije htjelo nastaviti s konceptom koji je i doveo do krize, kada su donesene pogrešne odluke i kada sredstva ulagana u brodogradilišta nisu bila transparentno i namjenski korištena:

- No, isto tako, naša je Vlada vrlo jasno ponavljala da nije odustala od brodogradnje, da će podržati svako rješenje koje će, s jedne strane, omogućiti stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova, a s druge strane smanjiti gubitke za državu. I upravo iz tog razloga i iz našeg povjerenja, Vlada je prošlog ljeta donijela odluku o podršci nastavku brodogradnje ovdje u 3. maju. Znamo koliko je 3. maj važan za Rijeku, on predstavlja simbol ovoga grada i tu činjenicu, kao i njegov učinak u gospodarskom smislu na Primorsko-goransku županiju, ali i uopće na hrvatsko gospodarstvo, uzeli smo u obzir kada smo donosili naše odluke.

Jamstvo od 26 milijuna eura za Intrepid

Jedan od brodova koji je financiran kroz kredit omogućen Vladinim jamstvima je upravo danas porinuta novogradnja 733 za koju je izdano jamstvo za kredit od 26 milijuna eura. Ugovor o dovršetku ove novogradnje između Algoma Central Corporation iz Kanade i 3. maja bio je potpisan 4. rujna 2019. godine i ispoštovan u roku:

- To pokazuje odgovornost i preciznost i zato je Algoma stekla povjerenje u vas, u vaš rad i znanje, u vaše inženjere i kvalitetu broda kao što je ovaj. Zato su i ostali s 3. majem i u okolnostima koje su bile sve samo ne jednostavne.

Dodao je da sofisticiranost hrvatske brodogradnje, mogućnost da se u Hrvatskoj gradi ovakav samoiskrcavajući brod za rasute terete, kao i polarni kruzer Scenic Eclipse koji je izgrađen u Uljaniku, ohrabruje Vladu da nastavi s odgovornom politikom kako bi na mudar način pokušala oživjeti brodogradnju i u Puli:

- I stoga svjestan da je 800 zaposlenika 3. maja i oko 250 kooperanata uložilo svoj rad, vrijeme, znanje i trud u ovaj brod, Vlada će na tragu ovog uspješnog projekta nastaviti davati podršku 3. maju i drugim hrvatskim brodogradilištima, ali pod onim okolnostima koji ovakve brodove i ovakvu brodograđevnu industriju čine isplativom, čine je praktički na tržišnim osnovama, uz odgovarajuću ulogu Vlade, a ne na štetu državnoga proračuna - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a te pritom čestitao i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu svim trećemajcima.

Održiva brodogradnja

Nakon svečanosti porinuća, u razgovoru s predstavnicima medija, predsjednik Vlade još je jednom čestitao svim radnicima i zaposlenicama 3. maja, kao i direktoru Ediju Kučanu na realizaciji ovog velikog projekta:

- Ovaj brod koji se zove Intrepid - Neustrašivi - najbolje oslikava snagu i hrabrost, energiju i identifikaciju s 3. majem i željom za nastavkom brodogradnje, koji je u našim razgovorima uime svih trećemajaca pokazao g. Kučan.

Dodao je da je s uspostavljenim povjerenjem i analizom svih aspekata Vlada odlučila stati iza ovih projekata i dati državno jamstvo:

- Zaista sam zahvalan i ponosan na sve trećemajce da su u cijelosti ispunili svoja i naša očekivanja, a to je da je brod dovršen u roku te da će jamstva koja su dana i HBOR-ov kredit biti vraćeni od prodaje ovog broda.

Činjenicu da je kanadski naručitelj izrazito zadovoljan brodom koji će završiti na Velikim jezerima, i pridružiti se svom „brodu-bratu“, koji već jest ondje, premijer je pozdravio ocijenivši je željom za budućim nastavkom suradnje između Algome i 3. maja.

Osjećam ponos zbog Rijeke, PGŽ-a & hrvatskog gospodarstva!

Zaključio je da je ovaj brod potvrda hrvatske politike za održivom brodogradnjom:

- Osjećam ponos zbog Rijeke, svih Riječanki i Riječana, Primorsko-goranske županije i cijelog hrvatskog gospodarstva.

Istarski HDZ: Odluka o državnom jamstvu za obnovu proizvodnje u Uljaniku - pokazatelj dosljednosti u očuvanju brodogradnje!

A A A