Vijesti
30. 9. 2020.

Najvažnija je dugoročna sigurnost građana. Kao i kod donošenja Zakona o obnovi, otvoreni smo za sve dobre prijedloge!

Andrej Plenković na 1. sjednici Stručnog savjeta za obnovu: Ovim započinje nova faza obnove, a naša je Vlada dosad već izdvojila 142 mil. kuna za hitne popravke i osigurala smještaj svima koji su izgubili krov nad glavom. Hrvatska je dosad osigurala 200 mil. dolara zajma od Svjetske banke, a slijedi i 500 mil. eura iz Europskog fonda solidarnosti. Želimo da organizirana obnova bude utemeljena na stručnoj podlozi, da vodi računa o kulturnim i povijesnim specifičnostima te urbanizmu i prometu.

U uvodnom obraćanju na sjednici kojom je predsjedao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a svima je zahvalio što će sudjelovati u obnovi Grada Zagreba te dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije pogođenih potresom:

- Ovom sjednicom započinjemo novu fazu obnove koja za cilj ima, prije svega, pomoći unesrećenim građanima kojima je potres, i to u jeku pandemije Covida-19, promijenio život. Savjet smo osnovali kako bi se osigurala stručna podrška provedbi Zakona o obnovi.

Siguran dom, socijalna sigurnost & bolji uvjeti života

Osim da obnova bude utemeljena na stručnim podlogama - nastavio je Plenković - želimo da uvažavaju povijesno-kulturne specifičnosti Zagreba te da se vodi računa o urbanizmu i prometu:

- Posebno je važna briga o dugoročnoj sigurnosti naših sugrađana. Siguran dom, socijalna sigurnost i kvalitetniji uvjeti života građana u fokusu su rada naše Vlade. Moramo biti spremni i u smislu protupotresne zaštite - moramo dobiti građevine koje su u stanju izdržati nova podrhtavanja tla. Nadamo se da će biti mala.

142 mil. kuna za hitne popravke, svima osiguran smještaj

Podsjetio je na niz već poduzetih aktivnosti. Tako je rebalansom proračuna osigurana financijska pomoć građanima od 101 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta. Kroz Fonda za zaštitu okoliša osiguran je pak 41 milijun kuna za nabavu kondenzacijskih bojlera:

- U suradnji s Gradom Zagrebom osiguran je privremeni smještaj za građane koji su u potresu izgubili krov nad glavom. Vlada je financirala smještaj u Studentskom domu „Cvjetno naselje“, a sada smo, uoči početka akademske godine i povratka studenata, zajedničkim naporima osigurali da se ti naši sugrađani iz 'Cvjetnog' premjeste u Hostel Arena. Osim toga, Vlada financira i najamnine zamjenskih stanova.

500 mil. eura iz Fonda solidarnosti EU-a

Na međunarodnoj je razini - dodao je - od Svjetske banke osiguran zajam od 200 milijuna dolara, a 500 milijuna eura stiže iz Europskog fonda solidarnosti:

- A možda i više. Prvih, avansnih 89 milijuna eura već nam je isplaćeno u kolovozu. Nemojmo zaboraviti da se sve ovo zbiva u godini u kojoj je naše gospodarstvo teško pogođeno pandemijom i u kojoj smo očuvali i zdravlje građana i radna mjesta.

Uključivost & široko suglasje

Predsjednik Plenković podsjetio je pritom da je kod usvajanja Zakona o obnovi Vlada zauzela pristup maksimalne otvorenosti za sve prijedloge kako bi zakonski okvir bio što kvalitetniji:

- Prihvatili smo brojne sugestije i struke kroz javnu raspravu i saborskih klubova ili pojedinih zastupnika kroz njihove amandmane. Zakon je uvažio sve ono što ga je moglo učiniti boljim. Ugrađeni su, među ostalim, i socijalni kriteriji.

Zakon o obnovi usvojen s više nego uvjerljivom većinom! Plenković: Pozdravljam ovakav široki konsenzus!

Procijenjena šteta - 86 milijardi kuna

Zakonom je predviđeno financiranje konstrukcijske obnove neuporabljivih i privremeno neuporabljivih zgrada s čak 80 posto sredstava, i to u omjeru 60 posto država, 20 posto Grad Zagreb (odnosno dvije pogođene županije) te 20 posto vlasnici ili suvlasnici:

- Takvih zgrada, prema prvim procjenama, ima oko 6 tisuća. U njima su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove. To je zahvat kakav od kraja Domovinskog rata i poslijeratne obnove još nismo imali.

Ukupno je u potresu oštećeno oko 25 tisuća zgrada, a procijenjena šteta je 86 milijardi kuna:

- Obnova će biti dugotrajna i puna izazova. Smatramo da ovaj zakon dobro strukturira proces pred nama.

Duh povjerenja, solidarnosti & zajedništva

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je na kraju da je obnova pothvat u kojem je potrebno kreirati duh povjerenja, solidarnosti i zajedništva - koji će temeljem organiziranog procesa u godinama pred nama Zagreb učiniti otpornijim na eventualne nove seizmičke aktivnosti.

Pozivam oporbu da - uz kvalitetne amandmane - podrže i druge Vladine zakone

A A A