Vijesti
30. 9. 2020.

O programu mjera za obnovu, oživljavanju 3. maja, ukidanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, Varivodama & Hrvatima u BiH

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade: U roku 30 dana usvojit ćemo program. Priželjkujemo niz dobrih sugestija, kao i pri donošenju Zakona o obnovi. * Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod u BiH bira predstavnike drugom narodu! * Primopredaja broda „Algoma Intrepid“ najbolja je potvrda odluke da podržimo 3. maj i izdamo državno jamstvo! * U Varivodama je prije 25 godina počinjen zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi. To je bilo djelo pojedinaca, a ne politika države i dr. Tuđmana.* Sklapanjem Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja poboljšali bi se uvjeti za razmjenu dobara i usluga između RH i SAD-a.

Podrška obnovi brodogradnje

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a jučer je u brodogradilištu 3. maj u Rijeci sudjelovao na svečanosti primopredaje Gradnje 733 - novog broda „Algoma Intrepid“. Njegovo ime znači „neustrašiv“ - kazao je na početku sjednice Andrej Plenković -  dodavši da je riječ o samoiskrcavajućem brodu za rasute terete koji će ploviti na Velikim jezerima u Kanadi:

- To je prije svega potvrda mudre politike Vlade koja je odlučila podržati 3. maj i izdati državno jamstvo za dovršetak tog broda, pa je slijedom toga riječko brodogradilište i dobilo odgovarajući kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Prodajom broda 3. maj vratit će sredstva HBOR-u, a time će se anulirati državno jamstvo. 

Najvažnija je dugoročna sigurnost građana. Kao i kod donošenja Zakona o obnovi, otvoreni smo za sve dobre prijedloge!

Pokazali smo da se može! Ovakvi nas uspjesi ohrabruju da nastavimo davati podršku brodograđevnoj industriji!

Naglasio je da 3. maj, s 800 radnika i 250 kooperanata, predstavlja simbol Rijeke i Primorsko-goranske županije:

- Zahvaljujem još jednom direktoru Ediju Kučanu te svim radnicima i radnicima na angažmanu jer ovo je signal da se uz dobro kontrolirane procese u hrvatskim brodogradilištima brod može isporučiti na vrijeme bez dodatnih troškova i uz pametno angažirana jamstva Vlade. 

Zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi

Predsjednik Plenković je zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem sudjelovao na komemoraciji u Varivodama, gdje je - naglasio je - prije 25 godina počinjen teški zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi. 

Istaknuo je da je to bilo djelo pojedinaca, a ne politika ondašnje Vlade RH, države ili prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Osuđujemo zločine koje su pojedinci počinili u obrambenom Domovinskom ratu, a Srbi trebaju priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija!

Napomenuo je da je u ukupnoj politici pomirbe i nizu aktivnosti koje su u tom smjeru poduzele Vlada i parlamentarna većina važno na ovaj način nastaviti voditi računa o događajima iz bliske povijesti:

- I, podjednako važno, graditi preduvjete kvalitetnog života, dostojnog 21. stoljeća, u dijelovima RH koji su bili ratom opustošeni. To znači ulagati u infrastrukturu, vodu, struju, ceste, otvaranje radnih mjesta… Tim putem ćemo se voditi gledajući na područja na kojima žive hrvatski građani iz redova srpske nacionalne manjine.

Centar za poduzetništvo i nove tehnologije

Osvrnuo se i na novootvoreni Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku, ocijenivši da je riječ o sjajnom projektu:

- Ministar Ivan Malenica i ja bili smo na otvorenju u kontekstu naših napora za daljnjom digitalizacijom. Podržavamo ICT industriju, u kojoj su radna mjesta budućnosti. Projekt Trokut vrijedan je 28 milijuna kuna i sufinanciran europskim sredstvima.

Plenković otvorio Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut, kojim se Šibenik svrstava u trendove 4. industrijske revolucije

Neprihvatljivo je da drugi narod Hrvatima bira predstavnike

Podsjetio je i na posjet Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Istaknuo je da je stav Hrvatske jasan:

- Ne smatra dobrim da se prema postojećem izbornom zakonu pripadnici jednog konstitutivnog naroda mogu birati političke predstavnike drugom konstitutivnim narodu. Primjerice, člana Predsjedništva BiH. Ta činjenica je za nas neprihvatljiva, ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju. To smo vrlo jasno naglasili i na tome ćemo i nadalje inzistirati.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Dodao je da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj prijateljska i susjedna zemlja:

- Nastojat ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na njezinom europskom i reformskom putu.

Teško da su od 2000. do danas Hrvati u BiH imali većeg zagovornika & prijatelja od Andreja Plenkovića!

Predsjednik Vlade i HDZ-a spomenuo je i Opću skupštinu UN-a koja je održana u virtualnom formatu, na kojoj smo, rekao je, zastupali stavove Hrvatske o brojnim globalnim temama. 

Plenković u Ujedinjenim narodima o povijesnoj istini, kandidatkinji RH za Međunarodni sud pravde, Hrvatima u BiH & globalnim izazovima

Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om

Na otvorenom dijelu raspravljeno je 14 točaka dnevnog reda, među kojima i Prijedlog Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako bi se sklapanjem Konvencije osigurale brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšali uvjeti za razmjenu dobara i usluga između dviju zemalja:

- Kao osnova za vođenje pregovora u svrhu sklapanja Konvencije uzet je Nacrt Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji se temelji na američkom modelu i modelu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Pokrenuto sklapanje konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om

ULAGANJA U HRVATSKU POLICIJU

PPVRH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović:

- Nastavljamo unaprjeđivati položaj policije, a u opremanje smo dosad uložili 240 milijuna eura iz EU fondova. Iz EU-a nam je sada na raspolaganju dodatnih 250 milijuna eura - koje ćemo iskoristiti do 2023. godine. A tada nam se otvara još 250 milijuna! Još jednom svim našim policajkama i policajcima čestitam blagdan svetog Mihovila i zahvaljujem im na važnoj ulozi koju su imali i imaju u ova izazovna vremena korone, potresa i migrantskog pritiska.

UVOĐENJE e-UPUTNICA & BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš:

- Čim informatički sustav dopusti, uvest ćemo e-uputnice. To će možda biti i sutra. S trenutačno 288 hospitaliziranih bolesnika s COVID-19 naš zdravstveni sustav i dalje je stabilan, nije preopterećen. Oboljele osobe uglavnom su starije životne dobi. Hrvatska ima povoljniju epidemiološku sliku od zemalja u okruženju, no treba ostati oprezan. Broj potvrđenih slučajeva kontinuirano pada od 24. kolovoza, kada ih je bilo 47.6 na 100.000 stanovnika, dok smo ih u tjednu do 27. rujna imali - 31.2! Pada i udio pozitivnih osoba u ukupnom broju testiranih - s 12.5% u 26. tjednu epidemije smanjen je na 3.7% u 31. tjednu.

S obzirom da nadolazi hladnije razdoblje, u tijeku su pripreme zdravstvenih ustanova kako bi pacijenti, koji su dosad čekali na trijažni postupak na otvorenom, bili adekvatno zbrinuti - zaključio je Beroš.

A A A