Vijesti
3. 10. 2020.

Sljedećeg tjedna sastanak s resorima radi pomoći lokalnim jedinicama na hrvatskom jugu nakon slabije turističke sezone

Andrej Plenković s (grado)načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije & s vodstvom županijskog HDZ-a: „Iznosi koji nedostaju lokalnim jedinicama toliki su da moramo, povrh svega što je dosad učinila naša Vlada, smisliti posebnu mjeru za DNŽ“. Župan Nikola Dobroslavić: „DNŽ je oslonjena na turizam, a dosad je ostvarila 34% noćenja u odnosu na lani, dok su ostale jadranske županije na 46 do 59%. Razlika je golema, jasno je da smo u puno težoj situaciji. Hvala predsjedniku Plenkoviću jer razumije naše specifičnosti!“. 

Nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Michaelom R. Pompeom, predsjednik HDZ-a i Vlade RH susreo se u Dubrovniku sa županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i općinskim načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, a potom u Srebrenom (Župa dubrovačka) s vodstvom županijske organizacije HDZ-a.

- Razgovarali smo o daljnjim ulaganjima naše Vlade u prometnu povezanost i razvoj juga Hrvatske, o nastavku pomoći zbog slabije turističke sezone uslijed COVID-19 i korištenju sredstava iz EU fondova za gospodarski oporavak. Iz državnog smo proračuna kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ poslodavcima samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplatili 204 milijuna kuna kako bi više od 28.000 radnika dobilo plaće - istaknuo je Andrej Plenković.

Kako dodatno pomoći & premostiti problem 

DNŽ je jedna od najrazvijenijih županija, a Vladine su mjere pomoći bile izdašne - nastavio je - no problemi su realni:

- Ova je županija uslijed korone ostvarila bitno slabiju turističku sezonu nego inače. Razmatrali smo kako dodatno pomoći, povrh svega dosad učinjenog, i premostiti problem. Svakako ćemo nastaviti s beskamatnim zajmovima, no iznosi koji nedostaju jedinicama lokalne samouprave toliki su da moramo smisliti posebnu mjeru za DNŽ. Dogovorili smo da ćemo idućeg tjedna održati sastanak s nizom resora kako bi se pronašla rješenja.

Enormni pad proračunskih prihoda 

Župan Nikola Dobroslavić podcrtao je da lokalne jedinice u DNŽ-u bilježe enormni pad proračunskih prihoda, a imaju svoje obveze, komunalna društva i ustanove koje moraju financirati:

- Vladine mjere pomoći bile su odlične, ali krajnji jug Hrvatske ima svoje specifičnosti. Tražimo načine za zaduživanje uz godinu ili više počeka. DNŽ je oslonjena na turizam, a dosad je ostvarila 34 posto noćenja u odnosu na lani, dok su druge jadranske županije na 46 do 59 posto. Razlika je golema, jasno je da smo u puno težoj situaciji od ostalih.

Zahvaljujemo predsjedniku Plenkoviću jer razumije specifičnosti naše županije i jer ćemo se na tu temu naći idućeg tjedna u Banskim dvorima. Veoma smo zadovoljni ovim sastankom! - zaključio je Dobroslavić.

BRANKO BAČIĆ (predsjednik Županijske organizacije HDZ-a & potpredsjednik HDZ-a): 

Sastanak s predsjednikom Plenkovićem, održan na temu financijske konsolidacije proračuna jedinica lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i nastavka potpora Vlade RH gospodarstvu na ublažavanju posljedica epidemije, predstavljao je pripremu za odluku Vlade usmjerenu krajnjem jugu Hrvatske - koji je najviše pogođen krizom! 

MATO FRANKOVIĆ (dubrovački gradonačelnik & predsjednik GO HDZ-a Dubrovnik):

Predsjednik Andrej Plenković još jedanput je pokazao kako uvažava i podržava jug Hrvatske. Nakon što smo prezentirali probleme, najavio je sastanak koji će se održati sljedeći tjedan u Zagrebu. Dovoljno je citirati samog predsjednika Vlade i HDZ-a: Iznosi koji nedostaju su toliki da moramo smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvansku županiju.

A A A