Vijesti
5. 10. 2020.

Ugovoreno 16.53 milijardi kuna ili čak 88.16% ukupne alokacije za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem!

(PHOTO) Andrej Plenković na sjednici Savjeta za SBS u Našicama: Od zadnje sjednice 9. prosinca 2019. ostvaren je porast od 5.2 milijarde ugovorenih i 2.1 mlrd kuna isplaćenih sredstava! Danas potpisujemo čak 66 projektnih ugovora, ukupne vrijednosti 440 milijuna kn, na dobrobit istoka Hrvatske i u cilju smanjivanja razvojnih razlika između dijelova Lijepe Naše. Ujedno proširujemo Razvojni sporazum za 5 slavonskih županija s 38 kapitalnih projekata, vrijednih 10.7 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je danas u Našicama 11. sastankom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je ujedno bio i prvi sastanak Savjeta u novom mandatu Vlade RH.

Turizam iznad očekivanja - Pad BDP-a manji od prognoza

U uvodnom obraćanju, Plenković je istaknuo da je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u zadnja dva i pol desetljeća uslijed nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te njenih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na sve ostale aspekte života:

- Ali unatoč pandemiji, pravodobnom reaktivacijom gospodarstva uspjeli smo smanjiti prognozirani pad BDP-a, a otvaranjem zemlje za strane goste osigurati oko 50 posto turističkog prometa u odnosu na prošlogodišnju, povijesnu sezonu. Odradili smo - uz pohvale - predsjedanje Vijećem EU-a, ušli u Europski tečajni mehanizam II, u rekordnom roku nakon izbora formirali parlamentarnu većinu, donijeli Zakon o obnovi nakon potresa… i sada krećemo na zacrtane aktivnosti Vlade: socijalna sigurnost, ekonomska suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje.

Nacionalna razvojna strategija do 2030.

Prvi put, kazao je, osigurana je nova pretpostavka za gospodarski rast i razvoj - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dodao je da se radi na redigiranju Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, budući da je ona izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti:

- Dokument se upravo finalizira.

Od zadnje sjednice ugovorene još 5.2 milijarde!

Izvijestio je da je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16.53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6.6 milijardi kuna. To je povećanje od 5.2 milijarde ugovorenih i 2.1 milijarde isplaćenih sredstava u odnosu na zadnju sjednicu Savjeta SBS u Vukovaru.

U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenog ugovoreno 11.3 milijarde kuna

Dosad su sjednice Savjeta za SBS održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru i, danas, Našicama.

Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za 5 slavonskih županija

Predsjednik Plenković najavio je da i proširenje Razvojnog sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte te utvrdili novi izvori financiranja - za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

Istaknuo je i da će se u Razvojni sporazum uključiti strateški projekti, a riječ je o njih 38, vrijednih 10.7 milijardi kuna.

66 ugovora u vrijednosti 440 milijuna

Dodao je da je današnji sastanak prilika i za potpisivanje čak 66 ugovora, ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna, za niz različitih projekata.

Ovu je prigodu predsjednik Plenković na kraju iskoristio kako bi u ime svih članova Savjeta čestitao Svjetski dan učitelja svima koji rade i sudjeluju u obrazovnom procesu, izrazito važnom za hrvatsku budućnost i naše mlade.

POTPORA SLAVONIJI I KROZ NOVU STATISTIČKU REGIJU „PANONSKA HRVATSKA“

Uoči sjednice Savjeta, predsjednik Plenković sastao se s našičkim gradonačelnikom Josipom Miletićem te osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te otvorio radove na rekonstrukciji našičkog Trga Franje Tuđmana.

Kazao je da će taj projekt, vrijedan 100 milijuna kuna, unaprijediti infrastrukturu Našica.

Istaknuvši da je Vlada prije četiri godine osnivanjem Savjeta za SBS poručila da sada i odmah mora pomoći Slavoniji, dodao je da će se ta politika Vlade nastaviti i u novom mandatu.

Veće mogućnosti za gospodarstvenike

Najavio je da će se potpora Slavoniji realizirati i kroz novu statističku podjelu Hrvatske, u kojoj će se oformiti Panonska Hrvatska, koja će uz pet slavonskih županija obuhvatiti i onu Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Bjelovarsko-bilogorsku:

- To će, zasigurno, u godinama koje su pred nama omogućiti bolji položaj gospodarstvenika i bolju kartu gospodarskih potpora te brži i učinkovitiji razvoj Slavonije.

Naglasivši da su 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u idućih sedam godina snažna financijska poluga za gospodarski razvoj Hrvatske, zaključio je da će veliki dio tih sredstava biti posvećen razvoju Slavonije.

Zaključci XI. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

A A A