Vijesti
5. 10. 2020.

Potpora teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine & iskustva mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Oleksija Reznikova, potpredsjednika Vlade Ukrajine i ministra za pitanja privremeno okupiranih područja Ukrajine. Na sastanku je ponovno izražena spremnost Hrvatske da prenese Ukrajini svoja iskustva iz postupka mirne reintegracije, koji je uspješno okončan 15. siječnja 1998. godine. Razgovaralo se i o primjeni hrvatskog modela traženja nestalih osoba.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine, kao i važnost mirnog rješavanja sukoba - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Počasni konzulat Ukrajine u Splitu: Čvrsta podrška euroatlantskom putu i reintegraciji okupiranih područja!

Izraženo je zadovoljstvo zbog porasta gospodarske suradnje između Hrvatske i Ukrajine, kao i zbog uspostave zračne linije Kijev-Zagreb.

Prenošenje hrvatskih iskustava

Na sastanku je ponovno izražena spremnost Hrvatske da prenese Ukrajini svoja iskustva iz postupka mirne reintegracije, koji je uspješno okončan 15. siječnja 1998. potpunim povratkom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH.

Hrvatska će svojim iskustvom pomoći mirnoj reintegraciji i europskom putu Ukrajine!

Vladina Radna skupina za suradnju između Hrvatske i Ukrajine ostaje važan institucionalni instrument za razvijanje daljnjih odnosa i prenošenje hrvatskih iskustava.

Razgovaralo se i o suradnji u području razminiranja te primjeni hrvatskog modela traženja nestalih osoba - zaključuje se u priopćenju.

MEDVED: Važnost očuvanja svakog ljudskog života

Reznikov se sastao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Na sastanku se govorilo o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koji je bio posljednji korak k okončanju Domovinskog rata.

Medved je naglasio važnost očuvanja svakog ljudskog života i ulaganja napora za mirnim rješavanjem sukoba te izrazio spremnost za nastavak uspješne suradnje u prenošenju znanja i iskustava pri uspostavljanju učinkovitog sustava skrbi za ratne stradalnike u Ukrajini.

A A A