Vijesti
6. 10. 2020.

Naš stav je jasan - Ravnopravnost Hrvata u BiH mora se očitovati u legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika

Kako smo i bili najavili, Andrej Plenković je i na sastanku s američkim državnim tajnikom Michaelom R. Pompeom u Dubrovniku otvorio pitanje stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potrebe izmjene izbornog zakona koji Bošnjacima omogućuje da Hrvatima biraju političke predstavnike.

Predstavili smo državnom tajniku Sjedinjenih Američki Država naše poglede na susjedstvo s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. obljetnice Daytonsko-pariškog sporazuma. Istaknuli smo glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže, a to je puna ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda! - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na zajedničkoj konferenciji za medije s Michaelom R. Pompeom.

Pompeo & Plenković: Ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja, LNG terminal & jača ekonomska suradnja RH i SAD-a!

Legitimna zastupljenost političkih predstavnika

Puna ravnopravnost mora se očitovati u adekvatnoj, legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika Hrvata u institucijama BiH u skladu s duhom i slovom Daytonsko-pariškog sporazuma - zaključio je tom prigodom Andrej Plenković.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

GRLIĆ RADMAN: Nelegitimni Komšić ne radi u interesu hrvatskog naroda

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a i u TNT-u N1 televizije, ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman demantirao je „tvrdnje“ o navodnoj Pompeovoj suzdržanosti vezanoj uz ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH:

- Upravo suprotno, američki državni tajnik posvetio je vrlo veliku pozornost tom pitanju i apsolutno se oslonio na hrvatsko znanje i iskustvo. Računa na našu podršku i partnerski odnos kada budemo ubuduće razgovarali o položaju hrvatskog naroda u BiH te o BiH kao o funkcionalnoj i stabilnoj državi. Hrvatska je najveći zagovaratelj euroatlantskih integracija BiH.

Ravnopravnost - preduvjet stabilne i europske BiH

Željko Komšić nije legitimno izabran, ne radi u interesu hrvatskog naroda. I on to sam zna. Ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda preduvjet je stabilne i europske BiH - naglasio je Grlić Radman.

Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH!

PLENKOVIĆ - USTRAJNI ZAGOVARATELJ HRVATA U BiH

Da, nema te bilaterale ili međunarodnog skupa na kojima predsjednik Plenković ne upozorava na problem neravnopravnosti Hrvata u BiH i potrebu izmjene izbornog zakona koji Bošnjacima omogućuje da Hrvatima biraju političke predstavnike. Tako je učinio i u govoru na Općoj skupštini UN-a, pred cijelim svijetom, i na sastanku s Izetbegovićem i Čovićem. Tako je učinio i na sastanku s Pompeom.

Sva tri konstitutivna naroda u BiH trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike!

Teško da su od 2000. do danas Hrvati u BiH imali većeg zagovornika & prijatelja od Andreja Plenkovića!

A A A