Vijesti
6. 10. 2020.

Nastavak unutarstranačkih izbora

(VIDEO) Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva & Nacionalnog vijeća HDZ-a: Glavni tajnik će u roku dva tjedna pripremiti hodogram i konzultirati epidemiologe kako bi se izbori proveli uz odgovarajuće zaštitne mjere. * Da je predsjednik HDZ-a izgovorio 10% od onog što je Milanović izgovorio, imali bismo revoluciju. Za razliku od njega, mi se ne „iščuđavamo“ zato što policija, Uskok i DORH neovisno rade svoj posao. * Peđa Grbin, premda pravnik, tvrdi da sigurno zna da ja nešto znam zato jer je, valjda, tako bilo u vremenu SDP-ove vlade. Čovjek odmah pada na ispitu.

Predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici održanoj u zagrebačkom Hotelu Westin napomenuo je da je u zadnjih mjesec i pol dana obišao čak 19 županija:

- I to prilično govori o našem angažmanu, ne računajući nacionalne iskorake poput osnutka Savjeta za obnovu ili Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Na međunarodnoj pak razini nastavili smo promicati interese Hrvata u BiH i zauzimati se za njihovu stvarnu ravnopravnost. To je jasan, dosljedan stav Hrvatske.

Naš stav je jasan - Ravnopravnost Hrvata u BiH mora se očitovati u legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, predsjednik Plenković dao je izjavu za medije.

Izjavu, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MILANOVIĆEVU PERFORMANSU

Da je predsjednik HDZ-a izgovorio 10 posto od onog što je on izgovorio o sudstvu, DORH-u i policiji, imali bismo revoluciju. Prosvjedi protiv Lukašenka bili bi „mala beba“ u odnosu na ono što bi se zbivalo kod nas.

Milanović je doveo u pitanje neovisnost rada niza institucija! U demokratskim društvima se poštuju zakoni, a zakon kaže da su izvidi tajni!

Zanimljiv je taj Milanovićev performans. Za razliku od njega, mi se ne „iščuđavamo“ zato što policija, Uskok i DORH neovisno rade svoj posao. Još jednom ponavljam svima - izvidi su tajni, što znači da ni ja ni itko drugi iz izvršne vlasti tu nema što znati. Institucije djeluju onako kako je zakonom propisano. Tako treba i biti.

S Milanovićem nije riječ o „svađi“, nego o različitim pristupima borbi protiv korupcije & poštivanju neovisnosti pravosudnih tijela

O SABORSKOM ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Prijedlog oporbe odudara od dosadašnje uloge tih povjerenstava, koja su bila posvećena jednoj konkretnoj temi, i izlazi iz okvira koja su predviđena zakonom. Više je riječ o nekoj „radnoj skupini“ koja bi trebala pokriti institucionalno-zakonski okvir pravosuđa, sigurnosno-obavještajnih agencija, borbe protiv korupcije i funkcioniranja tijela državne vlasti. Daleko preširoko i nedovoljno precizno.

I lijeva i desna oporba pometene su na izborima, a sada bi skupa pokretale inicijative kao da policija, Uskok i DORH ništa ne rade - kao da je netko iz vlasti rekao "ne, ne dirati Veliku Goricu" ili "ne, ne dirati Janaf". I oni se čudom čude da ta tijela neovisno rade svoj posao. Imaju predsjednike i Nacionalnog odbora za borbu protiv korupcije i Odbora za pravosuđe i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Hrvatskom saboru, pa neka ondje te teme stave na dnevni red.

O KAZNENOM POSTUPKU & „ČUĐENJU U SVIJETU“

DORH bi javnosti pedagoški trebao objasniti što je kazneni postupak, i to zbog "čuđenja u svijetu", koje sam primijetio i kod novoizabranog predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Ne mogu govoriti o konkretnom prijedlogu - to nije pritisak, nego sugestija - ali jedna informativna presica da se objasni što DORH, Uskok i policija rade bila bi blagotvorna za razumijevanje procesa i u političkoj areni.

O JANAF-u

U svim se komentarima kao notorno uzima to da je ugrožena nacionalna sigurnost zbog imenovanja čelnog čovjeka Janafa. Pitam - koja nacionalna sigurnost? Što je to ugroženo? Je li nafta išla naftovodom? Jest! Jesu li spremnici sigurni? Jesu! A o čemu se ovdje radi? Radi se o nabavama u okviru jednog društva u državnom vlasništvu i o tome je li netko nekome nešto pogodovao. Time se bave DORH, policija i USKOK. I točka. To je cijela filozofija ove cijele teme.

O „SVEZNADARU“ PEĐI GRBINU

Vidim da i novi predsjednik SDP-a, kao pravnik, tvrdi da sigurno zna da ja nešto znam zato jer je, valjda, tako bilo u vremenu Milanovićeve vlade. Čovjek odmah pada na ispitu.

O JOSIPU ĐAKIĆU

Saborski zastupnik Josip Đakić - koji se nalazi na bolničkom liječenju zbog zaraze koronavirusom - sam ponudio staviti svoj mandat u mirovanje, ali u ovom trenutku za to nema razloga.

A A A