Vijesti
7. 10. 2020.

Razumijem nervozu oporbe - „uradak“ o istražnom povjerenstvu ne bi prošao test ustavnosti ni na 1. godini Pravnog fakulteta

Branko Bačić: Ne možemo prihvatiti odluku koja bi pala na Ustavnom sudu čim bismo je donijeli. Tražite ovlasti kao da ste OZNA, partijska policija koja je u komunizmu mogla raditi što ju je volja. No danas smo demokratska, pravna država. Ne smije se zakonodavna ili izvršna vlast miješati u rad neovisnih tijela. Korupcija se najbolje suzbija upravo tako da tijela progona djeluju neovisno, bez utjecaja politike!

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a danas je u više navrata komentirao oporbeni prijedlog o osnutku istražnog povjerenstva te žestoko uzvraćao na njihova podmetanja i lažne optužbe.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke Branka Bačića:

Kao da su ispali iz sredine 20. stoljeća

Razumijem nervozu oporbe, jer im „uradak“ o osnutku istražnog povjerenstva, na kojem su radili tjednima, ne može proći u Hrvatskom saboru. Taj „prijedlog“ mogla je napisati samo osoba koja živi u '47. ili '48. godini prošlog stoljeća, koja ne zna da je stvorena hrvatska država - u kojoj su sudbena vlast i pravosudna tijela neovisna!

Bizarni, protuzakoniti uradak

Vladajuća većina ne može prihvatiti „prijedlog“, takav kakav jest. I više je nego jasno da je protuzakonit i protuustavan. Želimo da se sagledaju sve okolnosti o eventualnim nezakonitostima u institucijama koje su zadužene za djela progona, ali ne možemo prihvatiti odluku koja bi pala na Ustavnom sudu čim bismo je izglasovali. Vaš bizarni „uradak“ ne bi prošao test ustavnosti ni na prvoj godini Pravnog fakulteta. Zato ste nervozni i zato nasrćete ispod svake razine.

S Milanovićem nije riječ o „svađi“, nego o različitim pristupima borbi protiv korupcije & poštivanju neovisnosti pravosudnih tijela

Prošlo je vrijeme Ozne, a i Udbe

Vi biste htjeli u Hrvatski sabor pozivati suce da govore o predmetima koji se vode. Unaprijed želite procesuirati hrvatsko sudstvo i Ustavni sud i DORH. Ovlasti povjerenstva koje predlažete su preširoke, kao da je riječ o Ozni, partijskoj policiji koja je u komunizmu mogla raditi što ju je volja te procesuirati i suce i tužitelje. A danas smo demokratska, pravna država.

Miješanje u rad neovisnih tijela

Ne može se zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnih tijela, a vi biste sudbenu vlast pozivali u parlament i propitivali o postupcima koji su pred tim sudovima u tijeku. To je protuzakonito, to bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav.

Poštujmo neovisnost pravosudnih institucija i budimo oprezni kako ih komentiramo!

Trajna borba protiv korupcije

Deplasirane su vaše prozivke da se HDZ ne želi obračunati s korupcijom i kriminalom. Ako ijedna stranka i Vlada radi na suzbijanju korupcije i kriminala, onda je to ovaj HDZ i ova Vlada - koja je omogućila potpunu neovisnost DORH-a, USKOK-a i policije. Za razliku od nekih, mi se u njihov rad ne miješamo. A korupcija se najbolje suzbija upravo tako da tijela progona i sudstvo budu neovisna o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti! U aferi Janaf izvidi su se vodili devet ili deset mjeseci - i oni ne bi bili uspješni da nisu ostali tajni.

Milanović je doveo u pitanje neovisnost rada niza institucija! U demokratskim društvima se poštuju zakoni, a zakon kaže da su izvidi tajni!

Nema nedodirljivih!

Zar uistinu moramo odgovarati na „tezu“ da su vlast i sudstvo, odnosno policija i DORH premreženi? Ne moram kazati da to nije istina, to ljudi vide. Dnevno se procesuiraju i političari, neki i iz HDZ-a. Gdje je logika da HDZ utječe na DORH, a prije nekoliko dana je priveden naš zastupnik?!

A A A