Vijesti
8. 10. 2020.

Istražno povjerenstvo pokušaj je oporbe da nakon poraza na izborima iznađe novi instrument u marketinške svrhe!

Oporbeni „prijedlog“ izlazi iz zakonom predviđenih okvira! Imamo bizarnu situaciju da se pojedini politički akteri „iščuđavaju“ zato što DORH, USKOK i policija postupaju onako kako i moraju - po zakonu. Ponovit ću po tko zna koji put: ova Vlada podržava rad neovisnih institucija koje se trebaju neometano boriti protiv korupcije. To je naša nedvosmislena politika! - poručio je Andrej Plenković gostujući u Dnevniku Nove TV.

S predsjednikom Vlade RH i HDZ-a razgovarala je kolegica Sabina Tandara Knezović. Na pitanje zašto je protiv saborskog istražnog povjerenstva, Plenković je odgovorio da „prijedlog“ za osnivanje tog povjerenstva odudara od dosadašnje prakse. Koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava...

- Oni tu predviđaju rješenja koja su protuzakonita: da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira. I tu su pali na ispitu, s pravnog aspekta. A što se tiče onog političkog, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali povjerenje HDZ-u. Oni su izbore izgubili.

Razumijem nervozu oporbe - „uradak“ o istražnom povjerenstvu ne bi prošao test ustavnosti ni na 1. godini Pravnog fakulteta

Konkretna borba protiv korupcije

U intervjuu se govorilo i o funkcioniranju pravosuđa. U aferi Janaf se povlači pitanje i sutkinje i tužiteljice. Na pitanje bi li trebalo propitati i njihovu ulogu u cijeloj priči, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, a otkloniti je s činjenice da se naša Vlada i u prošlom i u ovom mandatu konkretno bori protiv korupcije:

- Jako je važno da se vidi tko se bori protiv korupcije, a tko o tome samo govori. Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju sa saborskim zastupnikom većine, saborskim zastupnikom SDP-a, šefom jednoga javnoga poduzeća. Oporba je pisala „prijedlog“ o povjerenstvu kao da se čude jer DORH i USKOK rade neovisno i po zakonu. Takav kakav jest, „prijedlog“ nikako ne može proći.

Marketinško sredstvo

Naša će Vlada ići s inicijativama, promjenama zakona, nakon što pomno analiziramo što se sve može popraviti - dodao je:

- Dobili smo povjerenje hrvatskih građana i bit ćemo glavni inicijatori zakonskih promjena. Uostalom, oporba je na čelu čak tri saborska odbora preko kojih mogu djelovati (Nacionalni odbor za borbu protiv korupcije, Odbor za pravosuđe te Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost - op. ur.), ali još nisu sazvali nijedan. To je dodatna potvrda da oporba s inicijativom o istražnom povjerenstvu samo traži marketinško sredstvo.

DORH, USKOK i policija rade po zakonu

Ja sam prvi zainteresiran da se vidi gdje i zašto cure informacije te što bismo mogli popraviti - nastavio je Plenković:

- Bizarno je da se u ovoj kakofoniji „informacija“ različiti politički akteri iščuđavaju činjenici da neovisna tijela DORH, USKOK, policija, rade po zakonu. Netko bi to trebao objasniti oporbi.

Tri ministra aktualne Vlade bila su u Klubu Dragana Kovačevića, uhićenog bivšeg čelnika Janafa -glasilo je sljedeće pitanje.

- Razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto kod nekog tko je tada šef javnog poduzeća, tko u tom trenutku ima imidž gospodarstvenika, bivšeg kandidata za predsjednika SDP-a, čovjeka koji poznaje sve bitne aktere u hrvatskom političkom i gospodarskom životu. Što je u njihovim očima tu moglo biti sporno? - odgovorio je Plenković.

U aferi Janaf nema ugroze nacionalne sigurnosti

Novinarku je zanimalo je li SOA trebala znati za klub u Slovenskoj s obzirom da su tamo išle čuvane osobe:

- Vlada fama da SOA stoji tu iza ugla, no to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno tvrditi da je ona bila ugrožena u slučaju Janaf. Spremnici i naftovodi su sigurni, a nafta ide tamo kamo i treba ići. Ovdje se radi o drugoj vrsti nedjela - o pogodovanjima i namještanjima natječaja - za koja su sukladno tome nadležna druga tijela. Time se bave DORH, USKOK i policija.

Naš cilj - transparentni javni natječaji

Upitan treba li postrožiti kontrolu javnih natječaja s obzirom da se poduzetnik Krešo Petek, osumnjičen da je u Kovačevićev klub odnio 1.96 milijuna kuna navodnog mita, i dalje može na njih javljati, a njegova tvrtka može dobiti poslove vrijedne milijune, premijer je kazao:

- Naš je cilj transparentnost, sukladno zakonu, temeljem svih uvjeta, bez ikakvih pogodovanja i radnji koje se očito iz ovih slučajeva dogovaraju negdje prije, što je apsolutno nedopustivo. I mi ti moramo iskorijeniti. To je naša temeljna zadaća, upravo tako ćemo spriječiti da građani imaju osjećaj raširene korupcije.

Milanović - čuđenje u svijetu

S predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se čuo. Kazao je „ima vremena“, a jedine teme o kojima mogu razgovarati su one koje su im bitne sukladno ovlastima:

- Veleposlanici su jedina tema o kojoj smo u ovoj fazi trebali razgovarati.

Ponovio je da je važno naglasiti da u državi imamo tijela koja se angažirano bore protiv korupcije, dok istodobno imamo reakciju predsjednika i oporbe koji kao da nisu zadovoljni jer tijela koja su za to nadležna rade na konkretnim predmetima.

- Imamo bizarnu situaciju, ponavljam, gdje se oporba čudi da neovisna tijela rade po zakonu.

S Milanovićem nije riječ o „svađi“, nego o različitim pristupima borbi protiv korupcije & poštivanju neovisnosti pravosudnih tijela

Za predsjednikove izjave Plenković kaže da su njegova stvar te ponavlja kako bismo „imali revoluciju“ da je on izgovorio stvari koje je govorio Milanović:

- Spram toga, demonstracije u Bjelorusiji bile bi kamilica. 

Na lokalnim izborima po pobjedu u najmanje 13 županija

HDZ ide u nastavak unutarstranačkih izbora i želi da sve organizacije na lokalnoj razini dobiju nova vodstva s novim legitimitetom:

- HDZ cilja na najmanje 13 do 14 županija. HDZ-u se otvara mogućnost nekoliko velikih gradova, uključujući Zagreb, Split, Osijek, Rijeku. Postavili smo cilj prije nekoliko godina da dođemo na vlast u najvećim gradovima u Hrvatskoj - otkrio je Plenković ambicije stranke, no imena kandidata nije htio za sada otkrivati.

Nastavak unutarstranačkih izbora

Peđa Grbin pao na ispitu

Za novog predsjednika SDP-a Peđu Grbina kaže da je pao na ispitu pravnog aspekta oko istražnog povjerenstva jer je kao pravnik morao znati da je oporbeni „prijedlog“ o osnivanju istražnog povjerenstva izvan okvira zakona:

- A vidim i da mu se događa gotovo identičan scenarij kao prethodniku Bernardiću, opet ima dva kluba u jednom klubu.

O SUKOBIMA U SDP-u: Sve po starom. Sve se vraća - sve se plaća!

A A A