Vijesti
9. 10. 2020.

Pompeu smo iznijeli čvrsto stajalište RH: Hrvati trebaju moći birati vlastite političke predstavnike u BiH!

Grlić Radman: Na sastanku s Michaelom R. Pompeom u Dubrovniku potaknuli smo pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, s posebnim naglaskom na problem njihovog preglasavanja od brojnijih Bošnjaka. Razgovarali smo vrlo sadržajno te od američkog državnog tajnika dobili podršku da se zajedno, kao partneri, posvetimo funkcionalnoj i stabilnoj BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova te član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman i u „Intervjuu tjedna“ Media servisa i u izjavi za RTV Herceg-Bosne (Mostar) potvrdio je da je Republika Hrvatska od američkog državnog tajnika Michaela R.  Pompea zatražila potporu za izmjenu Izbornog zakona u BiH jer Hrvati, premda konstitutivni narod, ne mogu sami birati svoje političke predstavnike, čime se dezavuira Dayton.

Nužna izmjena Izbornog zakona

- Trebalo bi promijeniti Izborni zakon i provesti presude Ustavnog suda BiH kako bi se svim konstitutivnim narodima osigurala jednakopravnost. G. Pompea smo upozorili da Hrvati nisu mogli izabrati vlastitog, legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo. BiH neće biti funkcionalna i stabilna sve dok se svi narodi u njoj ne budu osjećali ugodno i sve dok ne postanu stvarno ravnopravni - istaknuo je Grlić Radman.

Naš stav je jasan - Ravnopravnost Hrvata u BiH mora se očitovati u legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika

PLENKOVIĆ: Neprihvatljivo je da Hrvatima drugi narod bira predstavnike!

I prije je, u puno navrata, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković napominjao da potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma nisu mogli niti pomisliti da će brojniji narodi preglasavati druge narode - jer je to suprotno duhu i slovu tog dokumenta.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Ponovio je to i na sastanku s Pompeom:

- Naš stav je jasan, neprihvatljivo je da pripadnici jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnike drugom narodu, primjerice člana Predsjedništva BiH. Na tome će Hrvatska i dalje inzistirati.

A A A