Vijesti
9. 10. 2020.

Europska komisija predložila da se Hrvatskoj dodijeli 683.7 milijuna eura za otklanjanje posljedica potresa!

Iznos koji bi RH trebala dobiti iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje šteta od razornog potresa veći je od svih najava. Andrej Plenković: Zadovoljni smo prijedlogom Europske komisije, slijedom dobro pripremljenog Zahtjeva Vlade RH! Uz financijsku pomoć Europske unije te uz kvalitetni zakonski okvir koji smo usvojili, osigurat ćemo solidarnu i održivu obnovu.

Prva tranša pomoći - od 88.9 milijuna eura - isplaćena je Hrvatskoj još u kolovozu u obliku avansa. Prijedlog Europske komisije, koji po izdašnosti nadilazi sva predviđanja, trebaju još odobriti Europsko vijeće i Europski parlament. I sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga.

Europska komisija isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu!

Pomoć Hrvatskoj sačinjava glavninu šireg paketa od 823 milijuna eura koji je predložila Europska komisija. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (7 milijuna eura) te predujmove u visini od 132.7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Solidarnost - srž europskog projekta

- Zahvaljujući Fondu solidarnosti EU-a, države članice i građani mogu dobiti potporu koja im je uistinu potrebna, uslijed prirodne katastrofe ili zdravstvene krize. Danas još jednom dokazujemo što znači solidarnost EU-a, koja čini srž europskog projekta - istaknula je EU povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

PLENKOVIĆ: Ovakva financijska pomoć itekako će pridonijeti procesu saniranja šteta!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo sredstvima koja se predlažu za Hrvatsku:

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

- Zadovoljni smo prijedlogom Europske komisije da se Hrvatskoj dodijeli 683.7 milijuna € pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a, slijedom dobro pripremljenog Zahtjeva Vlade RH. Takva financijska pomoć itekako će pridonijeti procesu saniranja šteta od razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb te dijelove Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Uz pomoć Europske unije te uz kvalitetni zakonski okvir koji smo usvojili, osigurat ćemo solidarnu i održivu obnovu.

Što više reći nego - međunarodni položaj Lijepe Naše nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći! Ma koliko to nekima bilo krivo.

A A A