Vijesti
10. 10. 2020.

Fight&Win: Preventivni pregledi spašavaju živote, 40 posto slučajeva raka može se spriječiti

U organizaciji naše eurozastupnice Sunčane Glavak, u Slavonskom Brodu održana je prva konferencija „Fight&Win - Kako se suprotstaviti raku?“. Konferencija, organizirana u skladu s epidemiološkim preporukama, okupila je istaknute stručnjake i udruge koje djeluju u području borbe protiv raka, koja i u ovim vremenima ostaje jedan od prioriteta zastupnika u Europskom parlamentu.

U uvodnom govoru zastupnica Sunčana Glavak napomenula je da je konferencija Fight&Win snažna platforma koja povezuje ljude u borbi protiv raka:

- Želim da ova konferencija postane forum na kojem će se moći podijeliti iskustva i znanja te smanjiti stigmu oko raka. Apeliramo i na osobnu odgovornost u prevenciji, kako u odnosu spram nas samih, tako i spram najbližih. Dobro je znati da se 40 posto slučajeva raka može spriječiti, a u tome veliku ulogu igra upravo prevencija. Ulog zaista nije velik, mislim na preventivne preglede, ali je dobitak zato najveći - život.

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a Vili Beroš obratio se sudionicima konferencije putem video poruke, pozdravivši svaku inicijativu kojom se skreće pozornost na važnost borbe protiv raka. U povodu mjeseca borbe protiv raka dojke, koji se obilježava tijekom cijelog listopada, ponovio je ključnu poruku svim ženama:

- Svaki odlazak na preventivni pregled može sačuvati i zdravlje i živote.

Nazočnima su se obratili i zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk te brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

U panel-raspravi „Kako se suprotstaviti raku?“ sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac, ravnatelj Opće bolnice u Slavonskom Brodu prim. Josip Samardžić, predsjednica udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera te zastupnik i član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku psihijatar Ivan Ćelić.

Bolest cijele obitelji

Državni tajnik Bašić ukazao je na potrebu da građani osvijeste koji su im preventivni programi u Hrvatskoj dostupni te da ih koriste kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Ilona Sušac govorila je pak o načinima liječenja raka i radu s oboljelima:

- Rak nije bolest jedne osobe, to je bolest cijele obitelji.

Primarijus Samardžić predstavio je podatke o preventivnim pregledima koji se provode u bolnici u Slavonskom Brodu, a Ivana Kalogjera govorila je o aktivnostima udruge „Nismo same“. Dr. sc. Ivan Ćelić poslao je snažne poruke potpore svim oboljelima:

- Uvijek postoji nada. Nikad se ne treba prestati boriti i važno je znati da u toj borbi nismo usamljeni.

EPP-ova KAMPANJA #EUCanBeatCancer

Prema procjenama Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, u ovoj se godini očekuje dijagnosticiranje raka kod 2.7 milijuna osoba u Europskoj uniji, a svake godine oko 1.3 milijuna ljudi umre od raka.

Europska pučka stranka (EPP), kojoj pripada i HDZ, zato je borbu protiv raka stavila u središte rada, a nedavno je u Europskom parlamentu (EP) osnovan i Posebni odbor za borbu protiv raka. Uspostava koherentne europske strategije prevencije i ranog otkrivanja raka te jednaka kvaliteta skrbi o pacijentima u cijeloj Europi glavni su naglasci programa EPP-a i njegove kampanje #EUCanBeatCancer.

Prije Sunčane - Dubravka Šuica

Konferencija Fight&Win održava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije. Ovo je bila prva u nizu konferencija kojima Sunčana Glavak planira obuhvatiti cijelu Hrvatsku kako bi što više građana spoznalo važnost prevencije i borbe protiv raka.

Prije odlaska na mjesto potpredsjednice Europske komisije, niz uspješnih konferencija Fight&Win organizirala je naša Dubravka Šuica, tadašnja voditeljica Delegacije HDZ-a u EP-u.

8. konferencija „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku“ održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu!

A A A