Vijesti
12. 10. 2020.

RH ne samo da smije, nego ima obvezu inzistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili svoja konstitutivna prava

Miroslav Tuđman: Nužno je razgovarati, nužno je izravno upoznati bošnjačku stranu s jasnim stajalištima RH. Kamen po kamen palača. Ako Bošnjaci uistinu podupiru euroatlantski put BiH, onda Željko Komšić treba znati da će BiH morati ispuniti i EU i NATO demokratske standarde. Stvarna ravnopravnost Hrvata preduvjet je stabilne, funkcionalne i europske BiH.

Komentirajući za portal Direktno nedavni sastanak predsjednika Andreja Plenkovića s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, naš saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman istaknuo je da se "mora razgovarati" budući da je "ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini loš":

- To je ustavna obveza Republike Hrvatske, a o našem narodu u BiH mora brinuti i kao potpisnica Daytona. Nitko nije niti pomislio kako bi se nakon samo jednog sastanka nešto moglo postići, ali nužno je razgovarati, nužno je izravno upoznati bošnjačku stranu s jasnim stajalištima RH. Zahvaljujući svim tim naporima, u jednom trenutku dogodit će se pomak. Kamen po kamen palača.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Prema tome - podcrtao je Tuđman - važno je da se i srpska i bošnjačka strana upoznaju sa stajalištima hrvatske politike i na čemu će ona inzistirati u odnosima s BiH, a pogotovo ako BiH želi euroatlantske integracije.

3 desetljeća unitarističkih aspiracija

Upitan potencira li Izetbegović sukobe s Hrvatima ili samo brani prava Bošnjaka, Miroslav Tuđman odgovorio je da to nije "ili-ili":

- Bošnjačka politika već gotovo 30 godina, otvorenije ili ne, zagovara unitarnu BiH, što je u suprotnosti s interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo s interesima Hrvata koji nemaju svoj entitet, odnosno političko okruženje u kojem mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka.

Pompeu smo iznijeli čvrsto stajalište RH: Hrvati trebaju moći birati vlastite političke predstavnike u BiH!

Ravnopravnost Hrvata - preduvjet stabilne BiH

Izetbegović brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a koja će - napominje Tuđman - posljedično biti i na štetu Bošnjaka:

- Elementarna je činjenica da su se '90-ih prošlog stoljeća raspale sve višenacionalne države koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima. Prema tome, unitarna BiH nema budućnost.

Naš stav je jasan - Ravnopravnost Hrvata u BiH mora se očitovati u legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika

Komšić izvan suvremenog vremena i prostora

Što se tiče Željka Komšića, koji stalno vergla da se Hrvatska ne bi smjela miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon, naš zastupnik je kazao da je taj nelegitimni član Predsjedništva BiH "očigledno izvan suvremenog vremena i prostora":

- Ako Bošnjaci uistinu podupiru euroatlantski put BiH, onda Komšić mora znati da BiH mora ispuniti standarde i Europske unije i NATO-a. Hrvatska kao članica EU-a ne samo da može, nego ima obvezu inzistirati na izmjenama izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH te kako bi Hrvati mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava.

A A A