Vijesti
12. 10. 2020.

Sokol postao izvjestitelj EPP-a za politiku tržišnog natjecanja - Kreirat će mišljenje o postupcima protiv Googlea i Amazona

Novo priznanje našem eurozastupniku! Nakon što je izabran za izvjestitelja Kluba EPP-a u Europskom parlamentu za pitanje usluga na jedinstvenom tržištu i za Strategiju Europske komisije „Od polja do stola“, dr. sc. Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem EPP-a i za politiku tržišnog natjecanja, što znači da će biti odgovoran za formiranje stajališta EP-a o postupcima koji se vode spram najvažnijih platformi na digitalnom tržištu EU-a!

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP), najveće političke obitelji Starog kontinenta, član Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Tomislav Sokol biti će odgovoran za formiranje mišljenja Europskog parlamenta o politici tržišnog natjecanja.

Na tu je dužnost imenovan u trenutku kada se u europskim institucijama intenzivirao rad na novim mehanizmima prava tržišnog natjecanja, osobito kroz Paket o digitalnim uslugama. Od 10.000 internetskih platformi koje sudjeluju na digitalnom tržištu EU-a, naime, onih 7 najvećih ostvaruje čak 69% ukupnog prihoda u ovom sektoru.

Bolja zaštita potrošačkih prava & poticanje inovativnosti

Znajući da se pravilima tržišnog natjecanja štiti integritet jedinstvenog tržišta i omogućuje ravnopravan položaj poduzetnika, ali i da se navedenim pravnim mehanizmima nedvojbeno pridonosi boljoj zaštiti potrošačkih prava i poticanju inovativnosti, Europska komisija planira novim tržišnim instrumentima regulirati ulogu velikih internetskih platformi koje na tržištu djeluju kao nadzornici.

- Instituti prava tržišnog natjecanja među najkompleksnijim su u čitavoj pravnoj jurisprudenciji. Stoga mi je izrazito zadovoljstvo što ću moći dati svoj doprinos kao izvjestitelj najsnažnije političke grupacije u EP-u. Pojačani nadzor na digitalnim tržištima ključni je dio politike Europske komisije i njene predsjednice Ursule von der Leyen koja je prilikom preuzimanja dužnosti jasno poručila da pravila tržišnog natjecanja moraju biti spremna za suvremeno gospodarstvo - ističe Sokol.

Zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu

Ne možemo samo pasivno promatrati - nastavio je - kako dominantne platforme koriste svoj položaj i suprotno pravilima tržišnog natjecanja sprječavaju razvoj ostalih subjekata na digitalnom tržištu:

- Samo u 2019. Komisija je izrekla novčanu kaznu Googleu u iznosu od 1.49 milijardi eura zbog zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu, čime je prekršio protumonopolska pravila EU-a. Trebamo znati da je tržište internetske trgovine u Europi 2019. vrijedilo više od 600 milijardi eura, pri čemu više od polovine Europljana kupuje na internetu, a postoji daljnja tendencija rasta tog tržišta.

U sklopu nove dužnosti, Sokol će tako kreirati mišljenje o instrumentima tržišnog natjecanja kojima su kažnjeni ili kojima je pokrenut postupak u odnosu na neke od najvećih subjekata na digitalnom tržištu Europske unije - Googlea i Amazona.

„OD POLJA DO STOLA“ & BORBA PROTIV RAKA

Podsjetimo, naš zastupnik ranije je imenovan i izvjestiteljem EPP-a za usluge na jedinstvenom tržištu te za Strategiju Europske komisije „Od polja do stola“. Također, postao je član Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA).

U Odbor za borbu protiv raka ušao sam da svim oboljelim Hrvatima osiguram pristup najboljoj zdravstvenoj skrbi

Sokol postao izvjestitelj EPP-a za Strategiju 'Od polja do stola' koja je apsolutni prioritet Europske komisije

A A A