Vijesti
14. 10. 2020.

Trebamo se svi zapitati tko potiče mržnju & dovodi do tolike radikalizacije!

(VIDEO) Andrej Plenković: Pokušaj ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu Vlade RH te pucanje na još dva hrvatska policajca pokazatelj su radikalizacije - koja zahtijeva da institucije, a i društvo u cjelini, ispitaju motive takvog zločina s elementima terorističkog akta. Moramo raditi na razvoju kulture tolerancije i uljuđenog ponašanja - kao otpor upravo radikalizaciji društva.

Nakon sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije.

Uglavnom je bila posvećena napadu na Markovu trgu i skandaloznim komentarima pojedinih saborskih zastupnika koji su relativizirali ili čak opravdavali to zlodjelo. Donosimo ključne poruke:

Elementi terorističkog djela

Smatramo da napad na Markovu trgu ima elemente terorističkog djela. Siguran sam da će nadležne službe utvrditi kako je došlo do tolike radikalizacije tog mladića. Jer pokušaj ubojstva policijskog službenika jest radikalizacija!

Pod čijim je utjecajem bio napadač?

Napadač je ujedno pucao i na druga dva hrvatska policajca, pucao je i na urede Vlade RH. Njegov je postupak zacijelo uvjetovan izvorima iz kojih se napajao, utjecajem pod kojim je bio. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran.

Što stoji iza takvog zlodjela?

Prijeđena je granica, nagnani smo da na drukčiji način postavimo sigurnosne okvire rada Vlade. Situacija je ozbiljna, ona zahtijeva, ponavljam, da institucije i svi zajedno kao društvo ispitamo što stoji iza takvog čina, koji su motivi i razlozi.

Akteri koji potiču mržnju

Moramo se zapitati tko su akteri koji potiču mržnju u političkom životu Hrvatske, moramo raditi na razvoju kulture tolerancije i uljuđenog ponašanja - kao otpor upravo radikalizaciji društva.

Suzdržimo se od radikalizacije, neprimjerenih poruka koje potiču mržnju & poziva na bunt i nasilje

Čak i nakon takvog zlodjela pojedinci poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto u stanju su dati izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu.

A A A