Vijesti
14. 10. 2020.

U borbi protiv koronavirusa hrabrost nije kršiti mjere, nego žrtvovati dio svog komoditeta kako bismo zaštitili i bližnje i sebe!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Danas u Hrvatskoj bilježimo najviše zaraženih od početka pandemije, a globalno njihov broj premašuje 38 milijuna - što je za čak 2 milijuna više nego prije tjedan dana! Zato apeliram na sve da pranjem ruku, održavanjem distance i nošenjem maske štitimo i druge i sebe. Posebno upućujem poruku mladima. Svjestan sam koliko koronavirus narušava vaš društveni život - znam da vam nije lako. No jako je važno da poštujete mjere jer time štitite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove.

Otvarajući današnju, 14. sjednicu Vlade RH, Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.

Elementi terorističkog akta

Govoreći o napadu na Markovu trgu prije dva dana, predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da se radilo o pokušaju teškog ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu Vlade, a osoba odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon toga:

- Policija i Državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti toga nemilog događaja. No ono što trebamo otvoriti kao temu jesu motivi i razlozi za taj čin koji, po informacijama kojima zasad raspolažemo, ima i elemente terorističkog akta.

Suzdržimo se od radikalizacije, neprimjerenih poruka koje potiču mržnju & poziva na bunt i nasilje

Podrška ranjenom policajcu

Dodao je da je ranjeni policajac Oskar Fiuri, kojeg je jučer i osobno posjetio s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, zbrinut u Vinogradskoj bolnici te da mu je, na sreću, stanje dobro i da se oporavlja:

- Drago mi je da se osjeća dobro te i ovom prigodom dajem potporu i njemu i njegovoj obitelji. Još jednom zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj bolnici na pruženoj skrbi. Želimo mu brz oporavak.

Ranjenom policajcu želimo brzi oporavak. Morat ćemo pojačati mjere sigurnosti na Markovu trgu!

I pristupačnost i sigurnost institucija

Osvrnuo se i na sigurnosne mjere koje su od ponedjeljka pojačane na Markovu trgu, kazavši da one imaju privremeni karakter te da će se daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirati i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom:

- U balansiranju tih mjera vodit ćemo računa o našoj tradiciji, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti i dostupnosti svakog od nas osobno, a naravno i hrvatskih institucija. Istodobno će se voditi računa o zaštiti i sigurnosti onih koji su na dužnostima i institucija hrvatske države.

To se balansiranje, dodaje Plenković, vidjelo i u jučerašnjem javnom okupljanju na Markovu trgu u 19:30 sati, koje je organizirano sukladno novim pravilima.

Na Markovu trgu uvodimo striktniji režim

Naglasio je i da ta nova situacija ni na koji način neće utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim aktivnostima Vlade, kao ni na dostupnost članova Vlade.

Povećanje minimalca & (ne)rad nedjeljom

Ne olakšavamo otpuštanja, naprotiv. Želimo i više zaposlenih na neodređeno!

Od ostalih tema izdvojio je sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica, koji je označio početak dijaloga u novom mandatu Vlade i kojeg je ocijenio vrlo kvalitetnim:

- Otvorili smo niz važnih tema kao što su nastavak socijalnog dijaloga, daljnje mjere za očuvanje radnih mjesta, izmjene Zakona o radu, jačanje položaja sindikata u društvu, pitanje minimalne plaće i reguliranje rada nedjeljom. Sastanci na toj razini nastavit će se redovito.

Očekujemo da će ovrha biti manje nego prije

Osvrnuo se i na prestanak moratorija na ovrhe koji slijedi u ponedjeljak, podsjetivši da je ta mjera donesena na tri mjeseca, pa produljena na još tri.

S javnim je bilježnicima dogovoreno da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama, a i od Fine se očekuje da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne:

- Očekujemo da će ovrha nakon ovog datuma od 18. listopada biti manje nego što je bilo prije, ali isto tako moramo ponoviti da se obaveze moraju izvršavati.

Brži & jeftiniji postupci - temeljni cilj izmjena Ovršnog zakona

Dodao je da je Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta i potporama poslodavcima i privatnom sektoru učinjeno izuzetno mnogo te da će se nastaviti s mjerama gdje god je to nužno.

Širi trend rasta broja zaraženih od koronavirusa

Na kraju uvodnog obraćanja, Andrej Plenković komentirao je i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, u kojoj je danas zabilježen novi rekord broja zaraženih od koronavirusa - 748:

- Riječ je o širem trendu koji je prisutan i u susjedstvu i u Europi i u svijetu. Pandemija se, kao što smo na proljeće i pretpostavljali, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi. Danas broj zaraženih u svijetu premašuje 38 milijuna ljudi, što je za dva milijuna više od prije tjedan dana.

Samo u Europi je 700.000 više zaraženih ljudi nego prije tjedan dana:

- Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao je za više od 1.000 nakon naše zadnje sjednice Vlade. Trenutačno ih je 3.210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom.

Poštivanjem epidemioloških mjera štitimo jedni druge

Dodao je da je novim mjerama koje su od ponedjeljka na snazi cilj zaštititi zdravlje, a istodobno očuvati gospodarstvo i društveni život:

- Svi smo svjesni da to nije jednostavno, no u tome možemo ostvariti uspjeh samo ako smo odgovorni, jedinstveni i solidarni, a osobito prema onima koji su najslabiji i najugroženiji.

Još je jednom apelirao na sve građane da se pridržavaju mjera jer na taj način štite jedni druge - održavanjem distance, pranjem ruku i nošenjem maski - te ocijenio da se realno radi o vrlo malim žrtvama za zaštitu života, a naravno i radnih mjesta.

U uvjetima pandemije treba vjerovati znanosti i Stožeru, a ne politikantskim nagađanjima i improvizirajućim savjetima!

Poruka mladima

Posebnu poruku predsjednik Vlade RH i HDZ-a na kraju svog obraćanja uputio je mladima:

- Svjesni smo da ova pandemija narušava i vaš društveni život i vaše navike i vaše želje i znam da vam nije lako svih ovih mjeseci. No, unatoč tome, upravo je od strane mladih bitno da se poštuju mjere i da na taj način štitite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove. Danas hrabrost nije u kršenju mjera, to svatko može. Danas je hrabrost žrtvovati jedan dio svog komoditeta i svojih aktivnosti kako bi se zaštitili drugi.

Potrebno nam je zajedništvo, odgovornost i solidarnost u borbi protiv globalne pandemije - zaključio je Andrej Plenković.

A A A