Vijesti
15. 10. 2020.

Akteri koji relativiziraju ili čak opravdavaju napad na Markovu trgu preuzimaju na sebe odgovornost za eventualna slična zlodjela u budućnosti!

Bačić: DPMŠ dolijeva ulje na vatru tenzija. Nedopustivi su pozivi na nasilje i revolucionarne poruke da nezadovoljni pojedinci smiju preuzimati stvari u svoje ruke! Katičić: Most i DPMŠ skupa su ostvarili znatno slabiji izborni rezultat nego HDZ sam. Ali našu Vladu, koja je dobila povjerenje građana, pokušavaju predstaviti kao - nelegitimnu! Deur: Neki političari svojim izjavama potiču na nasilje. Ako ne prestanu, preuzimaju odgovornost.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, glavni tajnik naše stranke Krunoslav Katičić i zastupnik Ante Deur održali su u Hrvatskom saboru konferenciju za medije na temu radikalizacije hrvatskog društva i istupa pojedinih političkih aktera, prije svega Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto iz DPMŠ-a, koji relativizirajući ili čak opravdavajući napad na Markovu trgu u biti pozivaju na nasilje.

Donosimo njihove ključne poruke.

BAČIĆ: Zar stvarno žele da sukobi eskaliraju?!

Izjavom da je pokušaj ubojstva hrvatskog policajca koji čuva zagradu Vlade „mladenački bunt“ dolijeva se ulje na vatru. A taj istup g. Škoro svodi na „figurativnu izjavu“! Neograđivanjem od govora mržnje i relativizacijom ne samo da taj napad ne osuđuju, nego ga gotovo i odobravaju.

Trebamo se svi zapitati tko potiče mržnju & dovodi do tolike radikalizacije!

Tzv. revolucionarno pravo

Što tek reći o izjavi gđe Vidović Krišto - da ni tenkovi „ne mogu spasiti Vladu od nezadovoljstva građana“?! Rekao bih da se Domovinski pokret takvom retorikom profilira u stranku krajnje desnice.

Nedopustivi su pozivi na nasilje - poruke iz domene tzv. revolucionarnog prava da nezadovoljni pojedinci smiju preuzimati stvari u svoje ruke! Takvim javnim nastupima preuzimaju na sebe odgovornost za svako eventualno slično zlodjelo u budućnosti!

Pozivamo na razum & smirivanje tenzija

Stoga HDZ poziva političke stranke na smirivanje tenzija u društvu. Minimum koji očekujemo jest da jasno osude nemili čin s Markova trga. Pozivamo na razum, zar stvarno žele da sukobi eskaliraju?!

Hrvatska nam treba biti ispred partikularnih interesa, a ovaj strašan događaj pokušava se, neću reći lešinariti, ali iskoristiti za vlastiti politički probitak.

A što radi krajnja ljevica?

Ne slažem se s tezama koje radikalizaciju u Hrvatskoj svode samo na desni spektar. Treba promatrati i ono što radi krajnja ljevica. Nisam zamijetio da je ovako žestoko osuđeno postavljanje zvijezde petokrake u Rijeci. Ljevica često puta nepromišljeno nastupa na isti način.

HDZ se protivi polarizacijama društva s krajnje i desnice i ljevice, trebamo zajedništvo svih građana. Cilj procesa koji je započeo dolaskom Andreja Plenkovića, a potvrđen je na unutarstranačkim izborima, jest transformacija i HDZ-a i Hrvatske na bolje.

DEUR: Zar nisu svjesni da se još veće zlo moglo dogoditi?

Govorim i kao hrvatski branitelj. Situacija je preozbiljna da bismo se poigravali s „aktivizmom“, s neprimjerenim porukama. Na Markovu trgu ranjen je policajac, i sam dijete hrvatskog branitelja. Na sreću je ostao živ. Zar nisu svjesni da se još veće zlo moglo dogoditi? Neki političari svojim izjavama potiču na nasilje. Ako ne prestanu, na sebe preuzimaju odgovornost.

Suzdržimo se od radikalizacije, neprimjerenih poruka koje potiču mržnju & poziva na bunt i nasilje

KATIČIĆ: Neće nam izborni gubitnici krojiti sudbinu!   

Domovinski pokret i Most na nedavnim su izborima zajedno ostvarili znatno slabiji rezultat nego HDZ sam. Ali im to ne smeta da sadašnju Vladu pokušavaju predstaviti kao - nelegitimnu! Izborni pobjednik, koji je dobio povjerenje hrvatskih građana da vodi državu, neće dopustiti da saborska manjina kroji sudbinu naše zemlje!   

A A A