Vijesti
17. 10. 2020.

Milanović relativizira zlodjelo na Markovu trgu, a ometa borbu protiv korupcije & virusa. Ako nastavi, dovest će u pitanje svrhu institucije predsjednika RH!

(VIDEO) Andrej Plenković: Ako imamo instituciju kojoj je cilj ometati ozbiljne procese, borbu protiv korone i protiv korupcije, a sad i borbu protiv radikalizma, možemo se zapitati koja je agenda, zašto, što dobivamo od toga?! * I Milanovića sam pobijedio na izborima, možda je to nukleus njegove nervoze. Vidim da opet kreće s uvredama. Da sam on, vjerojatno bih kazao da je 54-godišnji šmrkavac, ali ja to neću reći. To je otprilike nivo rasprave koji on želi nametnuti.

Izjavu predsjednika Vlade RH i HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RELATIVIZIRANJU RADIKALIZACIJE

Imamo predsjednika koji je na dužnosti zadnjih 9 mjeseci. U tom razdoblju, umjesto da igra ulogu koja mu je namijenjena Ustavom, on iskazuje više destabilizirajućih smjernica - relativizira borbu protiv koronavirusa i radikalizacije. Ako tako nastavi, dovest će u pitanje svrhu institucije predsjednika RH. 

O MILANOVIĆEVU PODRIVANJU

Aktualni predsjednik iskazuje nepoštovanje prema himni, Danu državnosti i konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, a ujedno je i glavni pokretač inicijative o propitkivanju ustavnosti i zakonitosti rada Stožera, tj. borbe protiv epidemije. Stalno je minimizira i relativizira. Ustvrdio je da je korona nešto „poput karijesa“. Ako je netko u stanju to reći, a dnevno imamo više od 1.000 zaraženih i ukupno oko 350 umrlih, onda je to podrivanje aktivnosti u borbi protiv covida-19. I to od predsjednika Republike!

O MILANOVIĆEVOJ NERVOZI …

Ne prestaje napadati policiju, Državno odvjetništvo, Uskok, Vladu… samo zato jer postupaju u skladu sa zakonom u slučaju Janaf. Zbog čega je toliko nervozan? I Milanovića sam pobijedio na izborima, možda je to nukleus njegove nervoze. Što se tiče njegovih tlapnji da je netko nešto znao, što se on usprpošio oko toga, kako to da nije bio tako prpošan u slučaju Rimac? Što ga točno muči? Neka kaže hrvatskoj javnosti. Kaznena djela za koje se rade izvidi i koji imaju korupcijski karakter nisu tema nacionalne sigurnosti. Policija i DORH to rade bez utjecaja i znanja političke vlasti.

… & DEGUSTACIJI OSTATAKA

Imate, dakle, nekog tko je protiv borbe protiv korone, a u biti i protiv borbe protiv korupcije. To je taj isti čovjek koji dva dana nakon katastrofalnog potresa u Zagrebu -  dok smo mi obilazili grad i tražili rješenja kako ne bi padali ostaci fasada ili krovova, dok su aktivirane sve službe za saniranje štete - odlazi u „Klub“ kako bi pojeo ostatke hrane koje mu je ostavio neki Tonči ili Ante.

O PREŠUTNOJ KOALICIJI MOST-ŠKORO-MILANOVIĆ

Milanović je na svoju poziciju izabran zato što se na političkoj sceni pojavila grupacija koja je podržala predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore i koja je imala plan da bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne uđe u drugi krug predsjedničkih izbora. Nakon toga je ta grupacija napravila komplot i podržala Milanovića u drugom krugu.

O MILANOVIĆEVIM UVREDAMA

Vidim da je Milanović ponovno krenuo s različitim uvredama. Da sam on, vjerojatno bih rekao da je 54-godišnji šmrkavac, ali ja to neću reći. To je otprilike nivo rasprave koji nastoji nametnuti ne bi li ozbiljnu situaciju koju imamo u hrvatskom društvu, a to je borba protiv radikalizacije, sveo na minimiziranje i relativiziranje.

O PRIJEĐENOJ GRANICI

Nemili događaj na Markovu trgu kazneno je djelo s elementima terorizma. Ponavljam, prijeđena je granica! Milanović ne razumije, ili ne želi razumjeti, da nije ista stvar protiv nekog govoriti ili pisati te doći s automatskim oružjem i pištoljem pred zgradu Vlade i namjerno počiniti nedjelo. Ljudi žele mir, sigurnost i rješavanje gospodarskih problema.

O SANITARNOM KORDONU PREMA ODOBRAVATELJIMA ZLOČINA

Cilj je utvrditi što se dogodilo na Markovu trgu, je li počinitelj bio pod nečijim utjecajem, je li imao pomagače, vidjeti postoji li u hrvatskom društvu još takvih potencijalnih počinitelja. A ja ću, kao predsjednik Vlade i HDZ-a, napraviti sanitarni kordon prema političkim strankama koje odobravaju ili nalaze razumijevanje za ovakve zločine. Granica je, ponavljam, prijeđena.

O EKSTREMIZMU KRAJNJE DESNICE …

Krajnju desnicu karakteriziraju isključivost, ekstremizam, netolerancija, ona odobrava i nalazi razumijevanje za događaj na Markovu trgu. Potiče mržnju i nesnošljivost. 

… & TRANSFORMACIJI HDZ-a & HRVATSKE 

S druge strane, HDZ stoji uz europske vrijednosti uključivosti, tolerancije, stvaranja povoljne klime u društvu... Nije moj problem to što lijeva scena - pa i predsjednik RH - ne želi prepoznati vrišteću transformaciju HDZ-a. 

Još na unutarstranačkim izborima 2016. ušao sam u kampanju s porukom da transformiram HDZ kako bih transformirao Hrvatsku. Moji stavovi i riječi otprije 5, 10, 15 godina i danas su isti. Potpisujem svaki intervju koji sam dao. Želim Hrvatsku koja nije radikalizirana, nije nesnošljiva.

O PRIMLJENIM PRIJETNJAMA

Primio sam više prijetnji. No to je na policiji da utvrđuje. Jesu li bile pisane? Pa nisu bile u razglednici, to više nije u modi. 

A A A