Vijesti
19. 10. 2020.

Potvrđeni kvalitetni odnosi Vlade i Katoličke Crkve & Hrvatske i Svete Stolice

PVRH Andrej Plenković s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije: Nastavljamo suradnju o ključnim pitanjima koja se tiču rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH te dijalog o aktualnim društvenim zbivanjima i daljnjoj borbi protiv koronavirusa. Također, izložio sam gospodarske i socijalne mjere koje poduzimamo za zaštitu radnih mjesta te standarda građana.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom Komisije HBK za odnose s državom i članom Stalnog Vijeća HBK mons. Draženom Kutlešom te generalnim tajnikom HBK vlč. Krunoslavom Novakom.

Kontinuirani dijalog & izrazito dobri odnosi

Na sastanku su potvrđeni kvalitetni odnosi hrvatske Vlade i Katoličke Crkve, a naglašeno je da će se nastaviti rješavati ključne teme koje se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade, osobito u pogledu pravnih, karitativnih i statusnih pitanja.

Predsjednik Plenković i predstavnici HBK istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga Katoličke Crkve te Vlade i resornih ministarstva o brojnim društvenim temama. Dogovoreno je da će se susreti na razini predsjednika Vlade i vodstva HBK održavati dvaput godišnje, u proljeće i jesen.

Sugovornici su se osvrnuli i na Plenkovićev sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom u rujnu u Splitu, na kojem su još jednom potvrđeni izrazito dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice.

Očuvanje zdravlja & radnih mjesta

Plenković se osvrnuo na aktivnosti naše Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, usmjerene na očuvanje zdravlja hrvatskih građana, te izložio gospodarske i socijalne mjere koje poduzimamo za zaštitu radnih mjesta i standarda građana.

U tom kontekstu, predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10% ove godine u provedbi ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

A A A