Vijesti
19. 10. 2020.

„Razbili“ smo najavljivani ovršni val, a novim zakonima smanjujemo troškove ovrha, poboljšavamo status dužnika & preveniramo akumuliranje obaveza

Ivan Malenica: Uvodimo elektroničku komunikacija i rok od 15 dana da ovršenici ospore ili prihvate dugovanje. Deložacija neće biti od 1. studenog do 1. travnja. S 20.000 na 40.000 kuna povećavamo iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti. Izuzeće se proširuje na regres, božićnice, uskrsnice, sve novčane nagrade, naknadu za topli obrok... Zdravko Marić: 18. travnja zastali su svi ovršni postupci i ovrhe nad 244.865 građana, i to punih šest mjeseci. Izmjenom Zakona o porezu na dobit banke ćemo stimulirati na otpis ili reprogram kreditnih obaveza.

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić je istaknuo da Vlada cijelo vrijeme gleda kako i na koji način prevenirati daljnje akumuliranje obveza i kako smanjiti broj sudionika i njihovih troškova u ovršnom procesu:

- Nedavno su u javno savjetovanje, u paketu poreznih izmjena, puštene i izmjene Zakona o porezu na dobit, koje stimuliraju banke - kao vjerovnike - da s dužnicima vode aktivan dijalog po pitanju otpisa, odnosno reprograma postojećih kreditnih obveza. Ako ugovore jednokratan i konačan otpis ili dio otpisa kroz reprogram, to bi im se priznalo kao porezno priznati rashod te im umanjilo poreznu osnovicu.

Čišćenje bilanci i banaka i dužnika

To je stimulativna mjera za obje strane, ne samo po pitanju čišćenja bilanci banaka, nego i dužnika - dodao je Marić:

- Odgoda provedbe ovrha, koju je Vlada uvela na razdoblje od šest mjeseci uz sve ostale mjere pomoći gospodarstvu i građanima uslijed pandemije, nije značila otpis duga, već je bila usmjerena na olakšavanje potencijalno negativne reperkusije "zaključavanja" gospodarstva. Unatoč izazovima, jako puno građana podmiruje svoje obaveze. Osim o dužnicima, računa se mora voditi i o pravima i obvezama vjerovnika.

Jednoglasna podrška zakonu o zastoju ovrha & zateznih kamata!

Do 18. listopada produžen moratorij na ovrhe!

Podsjetnik na dugove koje je otpisala država

Rekao je i da problematika ovršenih i blokiranih nije nastala preko noći, pa je tako podsjetio i da je u srpnju i kolovozu 2018. država građanima otpisala dugove do 10.000 kuna, što je za 6.279 ovršenika značilo potpunu deblokadu. Pritom se apeliralo i na lokalnu samoupravu, kao i na ostale vjerovnike, da slijede primjer države:

Otpisan je dug za 150 474 građana, a njih 6 248 je u potpunosti deblokirano!

- Također, iz evidencije se miču svi slučajevi u kojima po računu nije bilo prometa, odnosno naplate dulje od tri godine, što je dovelo do 90.000 manje blokiranih, dok je iznos ukupnog duga blokiranih i ovršenih osoba pao s tadašnjih oko 43 milijarde kuna na oko 16 milijardi.

„Razbijanje“ ovršnog vala i izmjene ovršnog zakona

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da su aktivnosti u protekla dva mjeseca išle u dva smjera - s jedne strane "razbijanju" ovršnog vala, a s druge da se izmjenama ovršnog zakona popravi i poboljša status dužnika i vjerovnika.

- Izmjene su u javno savjetovanje upućene prošli tjedan, a kao najvažnije izdvajamo digitalizaciju i smanjenje troškova. Tako će se uvesti elektronička komunikacija između sudionika te novi rok od 15 dana u kojem će se ovršenicima poslati obavijest, a u kojem će moći osporiti i prihvatiti dugovanje. Pritom se smanjuju troškovi za zastupanje po odvjetniku, a ukidaju se i troškovi pribave potvrde.

Trošak ovrhe manji za 400 do 600 kuna

Trošak ovrhe time će biti manji za 400 do 600 kuna - nastavio je Malenica - a deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja:

- S 20 na 40 tisuća kuna povećava se iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti, a uvodi se i odgoda ovrhe do 30 dana u potrošačkim stvarima. Krug primanja izuzetih od ovrhe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok.

Brži & jeftiniji postupci - temeljni cilj izmjena Ovršnog zakona

Izbjegli ovršni val koji se najavljivao u medijima

Fina je od 18. travnja do petka, 16. listopada, zaprimila oko 217.000 zahtjeva za ovrhom, dok je kod javnih bilježnika dodatno zaprimljeno oko 180.000. No naplata javnobilježničkih prijedloga provodit će se u tri faze - 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja:

- To ne znači da će tih datuma doći do naplate, već da će tada javni bilježnici započeti donošenje rješenja o ovrsi, tj. ovršni postupak koji po podređenim procedurama traje 30 do 60 dana, pa će tako naplata doći daleko kasnije. U praksi obično oko 85 posto rješenja postane pravomoćno, a prije toga ne mogu ni doći u Finu. Od tih 85 posto u Fini očekuju da će im do kraja godine na provedbu pristići oko trećina ovrha. Na taj način izbjegli smo ovršni val koji se najavljivao u medijima.

Javnobilježničke ovrhe inače čine 35-40 posto ukupnog broja svih ovrha, a kao ovrhovoditelji često se pojavljuju i građani, primjerice za alimentacije i plaće. Tu je i veliki broj novčanih kazni zbog prekršaja.

Rekordni broj zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana

Savjetnica Uprave u Fini Vinka Ilak izjavila je da je ta ustanova u ponedjeljak zabilježila rekordni broj zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana, ustvrdivši kako bi to moglo značiti da je povećan broj deblokiranih građana:

- U 10 sati imali smo povijesni rekord, najveći broj ikada zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana. U podne je taj rekord premašen za dvostruko, a u 14 sati za 300 posto. To bi moglo značiti da je povećan broj deblokiranih građana u odnosu na ožujak. No to će se vidjeti tek tijekom utorka, kada završe sve obrade.

6 MJESECI ZASTOJA U PROVEDBI OVRHA & SVIH OVRŠNIH POSTUPAKA

Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba. Tako se zastalo s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupni iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosio je 23.9 milijardi kuna.

Vlada je sredinom srpnja za još tri mjeseca, do 18. listopada, produžila rok trajanja posebnih okolnosti koje su se odnosile na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanih sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

A A A