Vijesti
25. 10. 2020.

Sućut predsjednika Vlade RH & predsjednika Hrvatskog sabora obitelji Slavena Letice

Plenković: Kao istaknuti sociolog, sveučilišni profesor, publicist, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i predani saborski zastupnik, g. Letica je obilježio društveni i politički život Hrvatske. Jandroković: Pamtit ćemo ga i kao plodonosnog autora s nizom objavljenih knjiga i članaka, a kao zastupnik u 5. sazivu aktivno je radio na promicanju demokratskih procesa i osnaživanju višestranačja. 

OBILJEŽIO DRUŠTVENI & POLITIČKI ŽIVOT HRVATSKE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Slavena Letice:

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku g. Slavena Letice. Kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio je društveni i politički život Hrvatske. Pamtit ćemo ga kao savjetnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i predanog saborskog zastupnika. 

Odgojio naraštaje studenata

Kao ugledni profesor, odgojio je naraštaje studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a iza sebe ostavio je brojne članke, kolumne i knjige u kojima ostaje sačuvano njegovo bogato znanje, iskustvo i promišljanja.

U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i u moje osobno ime“.

PROMICAO DEMOKRATSKE PROCESE & OSNAŽIVAO VIŠESTRANAČJE

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji sveučilišnog profesora i bivšeg saborskog zastupnika Slavena Letice, u kojoj stoji:

„Poštovana obitelji Letica,

s tugom sam primio vijest da nas je napustio g. Slaven Letica. Molim vas da u ime Hrvatskog sabora i osobno primite izraze najiskrenije sućuti.

Profesor na Medicinskom fakultetu & plodonosni autor

G. Slavena Leticu pamtit ćemo kao istaknutog sociologa i sveučilišnog profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te plodonosnog autora s nizom objavljenih znanstvenih i stručnih knjiga i članaka.

Posebno ćemo pamtiti angažman g. Letice kao zastupnika u petom sazivu Hrvatskog sabora u kojem je aktivno radio na promicanju demokratskih procesa u Hrvatskoj, osnaživanju višestranačja te zastupanju hrvatskih stajališta u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. 

U ovom tužnom trenutku, moje misli su s vašom obitelji“.

SLAVEN LETICA  (1947-2020)

Poznati sveučilišni profesor, sociolog, publicist i političar Slaven Letica umro je u nedjelju u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Slaven Letica rođen je 1947. u Podgori. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1983. godine, a od 1980. predavao je sociologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. do 1991. bio je osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na izborima za predsjednika RH kandidirao se 2000. kao neovisni kandidat, a 2003. je na listi HSP-a izabran za neovisnog zastupnika u 5. sazivu Hrvatskog sabora.

Mnogobrojni članci, kolumne & knjige

Objavio je brojne članke i kolumne te knjige među kojima su i "Kriza i zdravstvo", "Intelektualac i kriza", "Četvrta Jugoslavija", "JNA - rat protiv Hrvatske", "Obećana zemlja: politički antimemoari", "Divlje misli: Ilustrirana kronika zabranjenih misli i zakasnjele povijesti", "Postmoderna i genocid u Bosni", "Strašni sud: kronika hrvatske apokalipse", "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja", "Mala povijest Velike Srbije: Četnička Srbija na našem Bliskom Istoku", "Politički sasvim nekorektno" te "Vječni titoizam i ljudožderska politika".

A A A