Vijesti
26. 10. 2020.

Apel građanima na osobnu odgovornost i solidarnost radi zaštite ljudskih života & zdravstvenog sustava

U povodu predstavljanja novih mjera za suzbijanje širenja zaraze, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa Stožerom civilne zaštite RH. “Još jednom pozivamo sve građane na odgovornost spram sebe i bližnjih. Ako želimo očuvati radna mjesta i nastaviti s gospodarskim aktivnostima, morat ćemo poštivati zaštitne mjere - koje su i dalje među najliberalnijima u EU-u. O nama samima ovisi hoće li takve i ostati”.

Vlada Republike Hrvatske poziva građane na osobnu odgovornost pri poštivanju novopropisanih zaštitnih mjera u svezi s koronavirusom. Ako se od toga odustane, ne samo da se ugrožavaju ljudski životi, nego bi moglo doći i do preopterećenosti zdravstvenog sustava - koji ima svoje granice.

- Ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi brojke zaraženih osoba snažno rastu. Ovo nije širenje panike ili zastrašivanje, već apel. Jer, zdravstveni je sustav najranjiviji. Ako se bolnički kapaciteti nastave puniti ovim tempom, mogli bismo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo, ali vrlo lako možemo biti - poručuju iz Vlade.

Moramo pokazati mentalitetnu snagu & odgovornost i prema sebi i prema drugima kako bismo zaustavili širenje epidemije!

Poštivanje svih novopropisanih mjera

Potrebno je poštovati sve mjere - nastavlja se iz Banskih dvora - kako bi se izbjeglo širenje zaraze - držanje distance, redovita dezinfekcija ruku, nošenje maski, ograničavanje okupljanja… Osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega:

- Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenog sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti. U odnosu na druge europske države sa sličnim brojkama, Hrvatska i dalje ima liberalnije mjere i želi se da takve ostanu. Život i gospodarstvo ne smiju stati, ali je za to potrebna pomoć svih građana.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta: Cilj - osigurati zaposlenost i plaće u posebno pogođenim sektorima!

Maske su se pokazale kao dobar alat

Svatko od nas - dodaje se - ima li poznaje nekog tko ima potrebe za zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje. I radi brige za njih, pokažimo da zajedno možemo izdržati.

Maske su se pokazale kao dobar alat u zaustavljanju širenja Covida-19 i zato još jednom apeliramo da ih nosite kada je potrebno - zaključuje se u apelu Vlade RH.

RADNA SUBOTA: Nove mjere u borbi protiv virusa, gospodarski oporavak, EU sredstva & razvojno-socijalni projekti!

A A A