Vijesti
26. 10. 2020.

Izgradnja Pelješkog mosta uspješno napreduje. Za godinu i pol otvorit ćemo most s pristupnim cestama!

(PHOTO) Oleg Butković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji: U zadanom roku ispunit ćemo san o teritorijalnom povezivanju juga RH s ostatkom Lijepe Naše! Na gradilištima se trenutačno nalazi više od 690 radnika, a u Kini je nastavljena proizvodnja segmenata čelične konstrukcije. S obzirom da se u najvećem iznosu financiraju iz EU, uslijed koronakrize neće biti zastoja u realizaciji nijednoga velikoga prometnog projekta!

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković boravio je u dvodnevnom radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prvog dana obišao je u Komarni radove na izgradnji Pelješkog mosta:

- Sve skupa ide jako dobro, prema planu, a neki od izvođača, usprkos pandemiji koronavirusa, i ispred su zadanih rokova. Vjerujem da ćemo za godinu i pol dana biti gotovi s cijelim projektom te otvoriti Pelješki most s pristupnim cestama!

Radi se punom parom

Na gradilištima mosta i pristupnih cesta trenutačno se nalazi više od 690 radnika - dodao je Butković:

- U tijeku je okrupnjavanje čelične konstrukcije i betoniranje središnjeg pilona te je nastavljena proizvodnja segmenata čelične konstrukcije u tvorničkim pogonima u Kini. Radi se i na pristupnim cestama, izvođači istodobno obavljaju radove na iskopima trase i tunela.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić naglasio je rekao da je Pelješki most geostrateški projekt, pothvat od najveće važnosti:

- Izgradnja mosta potaknut će daljnji gospodarski razvoj na Pelješcu i našim otocima, ali i u Dubrovniku kao županijskom središtu.

85 posto sredstvima EU-a

Podsjetimo da je projekt izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama vrijedan 3.2 milijarde kuna, od čega se čak 85 posto financira sredstvima EU.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac potpisan je 23. travnja 2018. između Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk. U listopadu 2019. potpisani pak su ugovori o gradnji pristupnih cesta i obilaznice Stona (ukupno 30-ak kilometara) s austrijskim Strabagom i grčkim Avaxom.

STUDIJA IZVODLJIVOSTI DOVRŠETKA AUTOCESTE

Radni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji Oleg Butković je završio u Dubrovniku na sastanku s predstavnicima Županije na temu ostalih prometnih projekata na jugu Hrvatske. Tom je prigodom predstavio i studiju izvodljivosti dovršetka autoceste od Metkovića / Ploča do Dubrovnika, a bilo je riječi i o ranije završenim studijama izvodljivosti za brzu cestu do Zračne luke Dubrovnik te brzu cestu na Pelješcu:

- Što se tiče autoceste, slijedi izrada studije utjecaja na okoliš, a potom lokacijska i građevinske dozvola. Vrijednost izgradnje do Osojnika iznosit će oko 9 milijardi kuna.

Veliki infrastrukturni projekti - bez zastoja!

Zbog koronakrize neće biti zastoja u ostvarenju velikih infrastrukturnih projekata s obzirom da se njihovo financiranje najviše temelji na europskim fondovima - zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture:

- Ključna poruka glasi: svi navedeni projekti postat će realnost prometne slike Dubrovačko-neretvanske županije!

BAČIĆ: Autocestu graditi EU sredstvima

Saborski zastupnik Branko Bačić iskazao je očekivanje da se prvi kilometri autoceste na području najjužnije hrvatske županije doista i izgrade:

- Ne možemo i ne smijemo ostaviti Dubrovačko-neretvansku županiju samo na državnoj cesti. Studija je pokazala da je autocesta potrebna, a sredstva moramo osigurati iz EU-a. Uz Pelješki most, autocesta će predstavljati okosnicu budućeg gospodarskog razvitka županije.

DOBROSLAVIĆ: Pripreme za sve ostale prometne projekte teku dobro

Župan Nikola Dobroslavić ocijenio je Pelješki most s pristupnim cestama ključnim projektom, ali i da predstoji daljnje povezivanje unutar DNŽ-a:

- Pripreme za sve projekte teku dobro. Naša je želja da se dionica autoceste uvrsti u Jadransko-jonski koridor, što će omogućiti lakše financiranje iz fondova EU-a. Moramo osigurati povezanost modernim prometnicama, od dnevnih migracija s Pelješca i doline Neretve pa do osiguranja „zlatnog sata“ za sve žitelje županije i bolje protočnosti prometa u turističkoj sezoni.

A A A