Vijesti
4. 11. 2020.

Zdravstveni sustav funkcionira - oporbeni politikanti pokušavaju ušićariti poene!

Reiner: Paniku u pravilu šire oni koji su donedavno tvrdili da je Covid-19 „izmišljen“. A sad su okrenuli ploču - lažima nastoje izazvati strah i nepovjerenje iako RH na milijun stanovnika ima 4 puta manje preminulih od Švedske, a upola manje od Belgije. Grba-Bujević: Od početka se transparentno ukazuje na sve scenarije, na koje sustav ima odgovor! Zdravstvo nije pred „kolapsom“, kako zloguko zazivaju. Ćelić: Podmetanja i senzacionalizam neće pridonijeti boljim brojkama. Vlada se opredijelila za zaštitu zdravlja, ali vodeći računa o ekonomiji.

Oni koji tvrde da naš zdravstveni sustav „ne valja“, da „nismo bili pripremljeni“, da ni danas „ne funkcioniramo“, govore laži i kod naroda pokušavaju izazvati strah i nepovjerenje - istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner na HDZ-ovoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Tvrdili da je koronavirus „karijes“ ili „obična gripa“

Dodao je da su u pravilu to oni isti koji su prije pola godine tvrdili da je koronavirus obična gripa, da je Covid-19 izmišljena bolest, da uopće ne postoji:

- Zdravstveni sustav u Hrvatskoj, u usporedbi s nekim daleko bogatijim zemljama, vrlo dobro funkcionira. Jadno je da oporba pokušava na bolesti i smrti postići politikantske poene.

Vlada se dobro nosi s koronom. Očuvali smo radna mjesta & istodobno osigurali sredstva za održivu i pravednu obnovu!

Iznoseći komparativne podatke o koronavirusu, naglasio je da Hrvatska u odnosu na npr. Belgiju ima na milijun stanovnika upola manje smrti te oko tri puta manje oboljelih:

- Također, u Švedskoj je na milijun stanovnika gotovo četiri puta više mrtvih od koronavirusa nego u našoj zemlji, a u Češkoj je ta brojka veća od dva puta.

Spremni na sve scenarije

Napominjući da su potpuno neutemeljene optužbe da se „stihijski“ upravlja koronakrizom, zastupnica Maja Grba-Bujević poručila je da su od početka transparentno ukazivali na sve scenarije na koje zdravstveni sustav ima odgovor:

- Ti scenariji su rezultat rada ekspertne skupine Ministarstva zdravstva u kojem se nalazi niz stručnjaka, ne samo s područja epidemiologije i infektologije, već i iz ostalih dijelova zdravstvenog sustava. Koji nije pred „kolapsom“, kako to zloguko zaziva oporba. U njemu rade snažno motivirani ljudi koji imaju dovoljno opreme kako bi mogli štititi zdravlje naših građana.

Ovo je vrijeme odgovornosti, požrtvovnost i solidarnosti cijele nacije - Uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom!

Balans između zdravlja & ekonomije

Naš zastupnik Ivan Ćelić kazao je da se Vlada predsjednika Andreja Plenkovića opredijelila za zdravstvenu sigurnost građana, vodeći računa o socio-ekonomskim posljedicama, a da Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo profesionalno upravlja borbom protiv pandemije:

- Politikantstvo i senzacionalizam neće pridonijeti boljim brojkama. Kada se ukažu problemi, oni se i rješavaju.

Pooštravanje mjera možemo izbjeći ako svi budemo odgovorni - Uvjeren sam da to Hrvatska može!

Adekvatne mjere

Upitan za liječničke udruge koje traže uvođenje strožih epidemioloških mjera, akademik Reiner je odgovorio da Vlada ima vrlo jasan plan i program mjera, ovisno o tome kako epidemija napreduje:

- Mjere koje se primjenjuju adekvatne su izazovima: broju oboljelih, teško oboljelih itd. Hrvatska nema problema s brojem respiratora. Imamo ih više od 800, a na njima je 118 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

A A A