Vijesti
12. 11. 2020.

Nalazimo se u najtežem trenutku epidemije, ali usprkos velikim brojevima imamo jasan trend usporavanja rasta broja novozaraženih

(VIDEO) Predsjednik Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Broj novozaraženih veći je za 5,5% nego prošli tjedan, što znači da mjere na snazi daju rezultate. Međutim, moramo biti izuzetno oprezni, osobito zbog broja hospitaliziranih i broja pacijenata na intenzivnoj njezi, na respiratoru. Svi zajedno svojom disciplinom, potezima i ponašanjem - a to znači držanje distance, nošenje maske u zatvorenim prostorima, pranje ruku te izbjegavanje rukovanja - možemo dati ogroman doprinos smanjenju zaraze.

Otvarajući 19. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. Prije svega, govorio je o situaciji s epidemijom koronavirusa.

- Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije i zbog toga je ključno apelirati na sve naše sugrađane da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera. To su vrlo ozbiljne i promišljene mjere, koje daju rezultate.

Poručio je da mjere mogu biti djelotvorne ako ih se svi građani pridržavaju.

- Nitko od nas u ovom trenutku ne želi daljnje pooštravanje i raspravu o zatvaranju i slobodi kretanja i utjecaju na hrvatsko gospodarstvo - naglasio je i dodao kako one mogu biti još djelotvornije ukoliko ih se doista svi budu pridržavali.

Svojom disciplinom možemo dati ogroman doprinos smanjenju zaraze

- Danas ćemo prvi puta imati preko 3.000 novozaraženih, brojevi su i dalje veliki, no unatoč tome bilježi se vrlo jasan trend smanjenja rasta novozaraženih - u zadnjih sedam dana u odnosu na tjedan dana prije imamo samo 5,5 posto više zaraženih. To je ono o čemu smo govorili, da će ove mjere dovesti do smanjivanja brzine rasta zaraze i zato govorimo o stagnaciji. Unatoč tome moramo biti izrazito oprezni, osobito zbog broja hospitaliziranih i broja pacijenata na intenzivnoj njezi, odnosno na respiratoru.

Ponovno je poručio građanima da svojom disciplinom, potezima, ponašanjem, bontonom, a to znači držanjem distance, nošenjem maske u zatvorenim prostorima, pranjem ruku i nerukovanjem mogu dati ogroman doprinos smanjenju zaraze.

Apelirao je i na redovito prozračivanje prostora s obzirom na to da se zbog hladnog vremena više boravi u zatvorenom. To može jako puno pomoći zbog činjenice da se osobe koje borave zajedno u zatvorenom mogu zaraziti aerosolom.

- Taj je aspekt jako važan unutar obitelji, privatnih druženja. Mislim da svatko od naših sugrađana podizanjem mjera samodiscipline na neki način može pridonijeti smanjenu zaraze. Apeliram na sve da pomognu sebi i drugima.

Usvojen rebalans proračuna, sljedeći tjedan u Saboru prijedlog proračuna

Od zakonodavnih aktivnosti izdvojio je raspravu u Hrvatskom saboru o rebalansu proračuna koja je završila njegovim jučerašnjim usvajanjem. Danas ministar Marić saborskim zastupnicima predstavlja peti krug Porezne reforme, a idućeg tjedna u Saboru će se predstaviti prijedlog državnog proračuna za 2021. godinu, s projekcijama za 2022. i 2023.

- Ovoga tjedna odbijena je u Saboru interpelacija o radu Vlade vezana za vjetropark Krš-Pađene, nakon sadržajne rasprave ministra Ćorića i ministra Marića, kao i cijelog dijela saborske pozicije.

Novi debakl udružene oporbe: za interpelaciju o vjetroparku Krš-Pađene uspjeli skupiti samo 51 glas!

Uvođenje eura & Berlinski proces

Jučer je održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Plenković je podsjetio da je u javno savjetovanje pušten Nacionalni plan zamjene kune eurom, a namjera je Vlade da ga na svojoj sjednici usvoji do kraja godine.

Da je Hrvatska u europodručju, valutni rizik više ne bi postojao, kamate bi bile još manje, a skočio bi nam kreditni rejting!

Izdvojio je i sastanak Berlinskoga procesa, koji je ovoga tjedna održan video-vezom, na kojem je izražena potpora državama jugoistoka Europe na putu prema Europskoj uniji, a osobito ambicija da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Podupiremo EU put zemalja jugoistoka Europe & otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Osvrnuo se i na sastanak Međuresorne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti rekavši da se stvaraju svi institucionalni i formalni preduvjeti za korištenje 683 milijuna eura za obnovu nakon potresa.

Iz Europske unije osigurali smo 5.2 milijardi kuna za obnovu Zagreba i okolice! I to bespovratnih sredstava!

Kolona sjećanja u Gradu Heroju

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koordinirao je sve aktivnosti kroz Vijeće za domovinski pijetet u vezi priprema za sve što je potrebno za Kolonu sjećanja u Vukovaru iduće srijede.

Vodeći računa o zdravlju građana, omogućili smo Kolonu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje & sve žrtve Domovinskog rata

Predsjednik Plenković je ustvrdio da epidemiološki okvir koji je donio Stožer omogućuje da se na taj dan na dostojanstven način obilježe sve žrtve Domovinskog rata, osobito žrtve Vukovara i Škabrnje.

Najavio je da će se, s obzirom na okolnosti, idućih dana dogovoriti tko će sve iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju.

Nacionalna razvojna strategija

Najavio je da će danas nakon sjednice Vlade u 12 sati uputiti u javno savjetovanje Nacionalnu razvojnu strategiju.

- Riječ je o nacrtu prijedloga koji je plod višegodišnjeg rada niza resora i dionika - rekao je Plenković, ističući da su ga predstavili socijalnim partnerima i partnerima unutar parlamentarne većine.

Očekuje doprinos cijele zainteresirane javnosti te da se svi koji žele sad i očituju - institucije, dionici i stranke. Nakon toga će upravljački odbor razmotriti prijedloge te će dokument ići na Vladu, a potom u Sabor.

- Očekujem kvalitetnu raspravu svih saborskih zastupnika.

A A A