Vijesti
13. 11. 2020.

Obilazak pogona JGL-a u Rijeci: Vidjeli smo automatizaciju, digitalizaciju i robotizaciju - sve ono što je dio Nacionalne razvojne strategije!

Nakon obilaska i sastanka s predstavnicima Uprave Jadran-galenskog laboratorija, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo raznovrsnošću njihovih proizvoda, od kojih su mnogi postali dio naše svakodnevice. Posebno je istaknuo Aquamaris koji predstavlja čak 8 posto globalnog tržišta.

Vlada podupire istraživačko-razvojne projekte

- Ono što posebno veseli su informacije o prihodima. Ove godine očekuje se milijarda kuna što je izrazito veliki uspjeh i to pozdravljamo.

Naglasio je i razvijenu suradnju JGL-a s ministarstvima i bankama preko projekta Integra koji treba integrirati različite proizvode i istraživačko-razvojne aktivnosti JGL-a.

- To će podržati i HBOR, upravo je danas potpisan ugovor.

Istaknuo je i potporu Ministarstvom gospodarstva za istraživačko-razvojne projekte.

- To je na tragu naše politike da pomažemo one kompanije koje imaju kapacitete ići korak dalje, korak u nove vrijednosti i biti sposobni imati takve proizvode koji u tržišnim uvjetima ostvaruju prihode, dobiti i osvajaju nova tržite.

JGL - primjer 4. industrijske revolucije

- Posebno mi je drago čuti da je ovdje čak 76 posto ukupnog broja zaposlenih su žene, a od ukupnog broja zaposlenika čak 67 posto je visokoobrazovanih - kazao je na kraju Plenković, dodavši da cijela koncepcija izgleda tako da, kad je riječ o 4. industrijskoj revoluciji JGL se ne mora brinuti.

- Vidjeli smo automatizaciju, digitalizaciju, robotizaciju. Sve ono što treba biti dio Nacionalne razvojne strategije.

Današnje vodstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinca u aferi Fimi Media

Odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao je današnju presudu u slučaju Fimi Medije, kazavši da će zakonski zastupnici HDZ-a podnijeti žalbu, a svoj stav stranka je izrazila u priopćenju.

- Današnje vodstvo kao ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su u jednom trenutku bili u poziciji da počine ovakva djela i gdje se sad izvlače odgovornosti pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca. Što se mene tiče ja nisam čak niti bio član stranke tada, niti je itko iz današnjeg vodstva HDZ-a imao veze s takvim aktivnostima. Nema kolektivne odgovornosti, pa baš ni ikakve odgovornosti vodstva HDZ-a i članstva.

Podsjetio je da je još prije četiri godine kazao da transformiramo HDZ i transformiramo Hrvatsku.

- Ti procesi idu na dobro. Nema teoretske šanse da uz sve što nosimo, još nosimo i etiketu Ive Sanadera. Ovo je drugi HDZ.

Sprega između Milanovića i Vidović Krišto

Na kritike predsjednika Zorana Milanovića, Plenković je odgovorio usporedbom. Milanovićeve izjave usporedio je s onima zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto.

- Ta sprega jasna je kao dan! To je ista politika diskreditiranja i diskvalificiranja. Milanovićev slijed: „vojna lekarka“, laž o nekakvom „ruganju“ dr. Franji Tuđmanu, teze o „Yutelovoj školi“, nazivanje nekoga kaluđerom i vladikom. Narativ Vidović Krišto: umjesto europskog prava - jugoslavensko pravo, tema proslave u Srbu tijekom interpelacije o VE Krš Pađene i kontinuirano zazivanje „hrvatsko-srpske trgovačke koalicije“. A sve to uoči obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru.

Važni su nam svi Hrvati izvan domovine

- Laž je da smo mi protiv rasprave o kršenju prava Hrvata u Federaciji BiH. Laž da ne može biti veća! Milanović u pismu kaluđerom naziva Zvonimira Frku-Petešića, Hrvata rođenog u Francuskoj, nekoga iz dijaspore koji se vratio i predano radi svoj posao 30 godina. A nadređeni mu je vladika, to sam ja. Javnost mora shvatiti logiku gospodina Milanovića. Rekli smo da želimo raspravljati o pravima Hrvata u susjednim zemljama, važni su nam i Hrvati u Srbiji i u Crnoj Gori. Laž je to što on kaže da ne želimo o tome raspravljati.

Naglasio je da su Hrvati izvan Hrvatske dali HDZ-u na prošlim izborima tri mandata.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uz pridržavanje epidemioloških mjera

Na Milanovićeve kritike o održavanju Kolone sjećanja, Plenković je kratko odgovorio:

- Ako ga je strah neka ne ide.

Kaže da je Milanović prošlog petka imao predložena tri termina za sastanak VNS-a.

- Ako hoće sastanak neka pet dana prije odgovore na poruku. Sve ostalo je mućenje vode u javnosti.

Govoreći o vukovarskoj Koloni sjećanja, predsjednik Plenković kazao je da će se poštovati epidemiološke mjere za što je zadužen cijeli odbor koji organizira događanje.

- Mi ćemo tako nastojati učiniti sve da se pridržavamo svih epidemioloških mjera. Ako su ljudi razumni i ako se pridržavaju mjera, onda je šansa za zarazu manja.

A A A