Vijesti
16. 11. 2020.

O Danu sjećanja u Vukovaru, uspjehu na izborima u BiH, proračunu za 2021. godinu i izvješću Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske!

(VIDEO) Među ostalim, razgovarali smo i o osiguravanju cjepiva za naše sugrađane, isplati milijarde i 340 milijuna kuna bolnicama i dogovoru sa sindikatima. S ministrima Medvedom i Banožićem idem u Vukovar već sutra. Epidemiološki okvir za događanja u srijedu je postavljen, a protokol je značajno skraćen i prilagođen okolnostima. S obzirom na to, uvjereni smo kako će sve proći u najboljem redu - poručio je predsjednik Andrej Plenković nakon završetka zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održane putem video veze.

Nakon održanih lokalnih izbora u BiH, kao poseban gost na zajedničkoj sjednici sudjelovao je predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović. Izjave predsjednika Plenkovića i Čovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI

Raspravili smo sve aktualne teme - pripreme za Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, najava rasprave o proračunu, aktivnosti u Hrvatskom saboru, sjednicu Vlade koja će se održati, dogovor sa sindikatima, milijarda i 340 milijuna kuna isplaćenih što nacionalnim što županijskim bolnicama, osiguravanje cjepiva za naše sugrađane, državne potpore Croatiji Airlines te izvješće agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za jedan stupanj.

O VIJEĆU ZA NACIONALNU SIGURNOST

Mi ćemo sutra tijekom dana odgovoriti na nekoliko detalja koji su još ostali. Sastanak će se održati, samo moramo dogovoriti koje će biti teme, kakav će u konačnici biti format i koji će biti datum, s obzirom na okolnosti. Ako je tema, primjerice, koronavirus, ne vidim razlog da na sjednici ne bude i ministar Beroš, kao što je bio i na sjednici VNS-a u ožujku. Bilo bi korisno, mudro i dobro da ministtar zdravstva nešto izravno kaže o tome. Što se tiče teme o pravima Hrvata u BiH i Daytonski sporazum, mislim da tu možemo naći kompromis da se raspravi i jedno i drugo.

O VUKOVARU

S ministrima Medvedom i Banožićem idem u Vukovar već sutra. Posjetit ćemo tvornicu Borovo i imati još nekoliko susreta, a u srijedu ćemo biti u Koloni sjećanja. Epidemiološki okvir za događanja u srijedu je postavljen, a protokol je značajno skraćen i prilagođen okolnostima. S obzirom na to, uvjereni smo kako će sve proći u najboljem redu. Milanovićevo nesudjelovanje u Koloni sjećanja? Svatko na svoj način bira kako će obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan žrtava Vukovara i Škabrnje.

O IZBORMA U BiH

Čestitam predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću na prilično velikom odazivu na jučerašnjim lokalnim izborima u BiH, unatoč pandemiji koronavirusa te na sjajnom izbornom uspjehu naše sestrinske stranke. Time je HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

ČOVIĆ: Bez HDZ-a BiH ne može se odlučivati o bilo kakvom procesu!

Moramo biti zadovoljni rezultatima lokalnih izbora. Uspjeh naše stranke u više od 20 općina i gradova u BiH daje nam za pravo u stajalištu da se bez HDZ-a u BiH se ne može odlučivati o bilo kakvom procesu.

A A A