Vijesti
16. 11. 2020.

Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 mlrd. € iz EU - Moramo učiniti maksimalne napore da ih što bolje iskoristimo!

Nakon što je obišao izložbu fotografija „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku" na zagrebačkom Zrinjevcu, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković održao je konferenciju za medije. „Kada se zbroje sredstva iz VFO-a, Instrumenta EU iduće generacije te Europskog fonda solidarnosti, Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 milijarde eura. Sredstava je zaista jako puno. Poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske nakon ove Covid-19 krize veće su nego ikada, a šansa da ih što bolje iskoristimo je pred nama“, poručio je.

- Na nama je da učinimo maksimalni napor i da to što bolje iskoristimo - poručio je.

EU projekti: Pelješki most, LNG terminal, širokopojasni Internet…

Izdvojio je pet najvrjednijih, u financijskom smislu, projekata koji se financiraju iz europskih fondova: Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni Internet, Zračna luka Dubrovnik i otvorena znanstvena istraživačka platforma na Institutu Ruđer Bošković. Istaknuo je da je Hrvatska u ovome trenutku na 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvira, dok je isplaćeno 46 posto sredstava, a ovjereno 36 posto.

- Naša je Vlada prije nešto više od 4 godine preuzela tek 9 posto ugovorenih sredstava i došla na 106 posto. Isplatili smo ogromna sredstva, u plusu smo za 28 milijardi, u odnosu na plaćenu članarinu s obzirom na sredstva koja smo povukli.

Kazao je da se približavaju kraju pregovori između Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije o novom Višegodišnjem financijskom okviru i Instrumentu EU iduće generacije.

Poruka suživota i okretanja budućnosti

Predsjednik Plenković odgovarao je potom na pitanja novinara o ostalim aktualnim temama.

Govoreći o Koloni sjećanja u Vukovaru, koja će se ove godine zbog epidemije koronavirusa održati u posebnim epidemiološkim uvjetima, kazao je da će u Vukovaru uz njega ove godine biti potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević, te ministri Mario Banožić, Nataša Tramišak i Josip Aladrović, koji dolaze iz slavonskih županija.

- Na komemoraciji u Škabrnji sudjelovat će ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Ivan Malenica.

Upitan koja se poruka šalje odlaskom potpredsjednika Vlade Miloševića u Vukovar, predsjednik Plenković kazao je da je riječ o izrazito važnoj poruci počasti žrtvama Domovinskog rata na tragu politike pomirbe, suživota i okretanja budućnosti.

- S obilježavanjima koja su krenula njegovim dolaskom u Knin, odlaskom potpredsjednika Vlade Medveda u Grubore, mojim odlaskom u Varivode, dolaskom predstavnika SDSS-a koji je član i potpredsjednik Vlade gospodina Miloševića u Vukovar zaista smo zaokružili geste koje su važne i vrijedne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene demokracije, poštivanja vrijednosti Domovinskoga rata, prisjećanja žrtve hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoj život u Vukovaru, u Škabrnji, ali i drugim dijelovima Hrvatske. 

Podsjetio je da je upravo na prijedlog njegove Vlade Hrvatski sabor izmijenio Zakon o blagdanima i 18. studenoga proglasio neradnim danom. Naglasio je da je iz istraživanja jasno da velika većina hrvatskih građana podržava tu politiku Vlade.

Ako se svi budu pridržavali mjera, i ova Kolona sjećanja obilježit će se dostojanstveno s pijetetom prema žrtvama

Novinare je zanimalo i kakvu poruku predsjednik Republike šalje ukoliko se ne pojavi u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, premijer Plenković kazao je kako zaista ne zna hoće li predsjednik Republike sudjelovati ove godine u obilježavanju u Vukovaru te da to treba pitati njega.

S obzirom na epidemiju koronavirusa i mogućnost da se zbog velikog broja ljudi u Koloni sjećanja pogorša epidemiološka situacija, premijer je istaknuo da postoji zahtjev Stožera civilne zaštite da ne rade ugostiteljski objekti, „čime se sprječavaju situacije u kojima može doći do širenja zaraze“.

Dodao je da je Kolona sjećanja vani, na otvorenom, uz intenciju da se hoda u skupinama od po 25 ljudi.

- Ako se svi budu pridržavali razumnog razmaka mislim da ćemo napraviti sve što je potrebno da i ova Kolona sjećanja prođe na dostojanstven način, s pijetetom  prema žrtvama Vukovara i Škabrnje.

A A A