Vijesti
18. 11. 2020.

Vukovar je simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu i herojstva brojnih znanih i neznanih junaka!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je u Gradu Heroju sudjelovao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. „Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlade na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti“.

- Danas ne možemo obilježiti Dan sjećanja kao i inače, ali važno je da smo ovdje i da odajemo počast Gradu Vukovaru.

Herojstvo Vukovara

Dodao je kako je svima jasno da je ovdje na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušala osvojiti teritorij Republike Hrvatske.

- Vukovar je postao simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, a brutalnost projekta Velike Srbije i Miloševićevog režima ostat će trajno upisano u sjećanju hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika te podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti. Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, trebamo se okrenuti prema naprijed, razmišljati o budućnosti i novim naraštajima.

Govoreći o nestalima u Domovinskom ratu, kazao je da je to jedno od najbolnijih pitanja i najtežih rana koje hrvatski narod osjeća.

- Moramo inzistirati na tome da saznamo istinu.

Doprinos stabilizaciji odnosa

Komentirao je i sudjelovanje predsjednika Srbije Verana Matića na obilježavanju Dana sjećanja. 

- Dobro je da se pokloni žrtvama Grada Vukovara, to je korak naprijed i to je dobro. Vjerujem da je ta isprika i njegova pojava ovdje iskrena i da će pridonijeti da se odnosi između dviju zemalja u budućnosti stabiliziraju i poprave.

A A A