Vijesti
19. 11. 2020.

Situacija s koronavirusom je ozbiljna - Trebamo napraviti dodatne napore kako bismo smanjili intenzitet i širenje zaraze

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava i dalje što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno. Mjere koje smo poduzeli očito su usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav - kazao je predsjednik Andrej Plenković na sjednici Vlade RH.

Otvarajući sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. Govoreći o jučerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kazao je da su tamo još jednom poslane važne poruke o važnosti Vukovara kao simbola hrvatske pobjede i žrtve.

- Ujedno smo isto tako i svim hrvatskim braniteljima iskazali zahvalnost, onima koji su dali za našu slobodu najviše.

S pijetetom i dubokim poštovanjem prisjećamo se žrtve Vukovara i Škabrnje - Nastavit ćemo graditi snažnu Hrvatsku na koju ćemo svi biti ponosni!

Konstantna pomoć Vukovaru

Ponovio je da je Vlada za Vukovar u protekle četiri godine učinila znatne napore kako bi se unaprijedila kvaliteta života Vukovarki i Vukovaraca u svim aspektima života, gospodarstva, infrastrukture, kulture, stambenog zbrinjavanja, europskim fondovima, regionalnom razvoju, ali i u bitnim političkim, simboličnim porukama. Izrazio je zadovoljstvo time što je u Vukovaru bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

- Poruke koje upućujemo ovom gradu su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će tako i u budućnosti.

Istaknuo je i važan projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo branitelja, vrijedan 81,5 milijuna kuna.

Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata - Čuvamo sjećanje na žrtvu hrvatskih branitelja!

Ocijenio je da se radi o hvalevrijednom projektu i da će i uz druge projekte koji su financirani europskim sredstvima, osobito veteranski centri i braniteljska populacija imati znatne, vidljive, konkretne podrške od hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Agencija Moody's podigla hrvatski kreditni rejting

Predsjednik Plenković podsjetio je da je kreditna agencija Moody's podigla hrvatski kreditni rejting za jednu stepenicu, što znači da smo uz zadržavanje kreditnog rejtinga kod agencija S&P's i Fitch i time napravili jedan važan korak naprijed.

Agencija Moody's podigla kreditni rejting Hrvatske - Potvrda kvalitetnog rada Vlade te uspješnog upravljanja koronakrizom!

Izdvojio je i 150 milijuna eura vrijedan projekt HŽ Putničkog prijevoza kupnje 21 elektromotornog vlaka od tvrtke Končar, financiran europskim sredstvima, kojeg je ocijenio dobrim potezom za modernizaciju Hrvatskih željeznica podsjetivši da su investicije u željezničku infrastrukturu najbitnije kada je riječ o području prometa za iduće desetljeće.

Nastavljamo raditi na što kvalitetnijem prometnom povezivanju - U sljedećem desetljeću investirat ćemo oko 3 mlrd. € u željezničku infrastrukturu!

Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku

Spomenuo je i jedan od strateških projekata iz europskih fondova, koji je došao u fazu potpisivanja konačnoga ugovora, a riječ je o Otvorenoj znanstvenoj infrastrukturnoj platformi za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu na Institutu Ruđer Bošković.

- Projekt će omogućiti modernizaciju našeg najznačajnijeg znanstvenog instituta u nekoliko područja, izgradnju pet zgrada, kako bi Ruđer i Ruđerovci i dalje bili među vodećim znanstvenicima u Hrvatskoj.

U kontekstu europskih fondova spomenuo je i izložbu „Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku“, koja je otvorena ovoga tjedna te izrazio zadovoljstvo što je, u sklopu Europske prijestolnice kulture, otvorena Palača Šećerana koja pokazuje bogatstvo, povijest, kulturu jednog od hrvatskih najvećih gradova - Rijeke.

Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 mlrd. € iz EU - Moramo učiniti maksimalne napore da ih što bolje iskoristimo!

Iako je rast novozaraženih usporio, zabrinjavaju visoke brojke na dnevnoj razini

Potom se osvrnuo i na trenutnu situaciju oko koronavirusa kazavši da se na tu temu večeras održava i sjednica Europskoga vijeća.

Još je jednom apelirao da je situacija s koronavirusom vrlo ozbiljna te podsjetio da je u tri zadnja tjedna u listopadu zabilježeno udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan.

Brojke su se tada povećavale po stopama od 80 posto do 100 posto. Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ovoga tjedna je to otprilike 10 posto.

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava i dalje, kaže premijer, što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno.

- Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav.

Stožer će izraditi novi paket mjera

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije.

- Upravo zbog toga razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije.

Ponovio je da je jako važno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Odgovornost i solidarnost

Slična je situacija, dodao je Plenković, i u drugim europskim zemljama pa će Europsko vijeće danas razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezanim za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ.

- Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u sljedećim danima.

A A A