Vijesti
23. 11. 2020.

Daytonski mirovni sporazum danas postoji samo na papiru - Njegove izmjene išle su na štetu Hrvata

„Dayton“ je još prije 20 godina počeo prolaziti kroz znatne promjene, uvođene na stražnja vrata, koje su ponajviše negativno utjecale na Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH - istaknula je Željana Zovko na webinaru u povodu 25. obljetnice toga mirovnog sporazuma. Kao izvjestiteljica EPP-a iz sjene za Sjedinjene Države, smatra kako bi nova američka administracija mogla dovesti i do nove uloge SAD-a na jugoistoku Europe.

Naša zastupnica Željana Zovko, koja u Europskom parlamentu predstavlja i glas Hrvata iz Bosne i Hercegovine, održala je govor na webinaru koji je povodom 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma organizirala krovna organizacija američkih Hrvata - NFCA (National Federation of Croatian Americans).

Galbraith, Granić, Mišetić…

Ostali govornici bili su bivši Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith, Mate Granić - koji je 1995. bio ministar vanjskih poslova RH, odvjetnik Luka Mišetić koji je zastupao generala Antu Gotovinu na Haškom tribunalu, viši znanstveni suradnik na Institutu za vanjsku politiku u Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta „John Hopkins“ Ed Joseph i Dražen Barbarić, docent na Sveučilištu u Mostaru.

Dana 22. studenog 1995. - prije 25 godina - čelnici triju konstitutivnih naroda iz BiH te čelnici Hrvatske i Srbije sklopili su sporazum u Daytonu, Ohio, SAD, poznat kao Daytonski mirovni sporazum, a koji je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995. godine. Njime je zaustavljen rat u BiH i postavljen temelj federalne države Bosne i Hercegovine. Cilj webinara bio je iz današnje perspektive razmotriti zaključke toga mirovnog sporazuma i razgovarati o naučenim lekcijama.

Izmjene uvođene na stražnja vrata

Željana Zovko u svom je govoru navela da Daytonski mirovni sporazum danas postoji samo na papiru jer je još prije 20 godina počeo prolaziti kroz znatne promjene, uvođene na stražnja vrata, koje su ponajviše negativno utjecale na Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

Pozvala je da se ova obljetnica iskoristi za određivanje nove budućnosti BiH i njeno što skorije priključenje Europskoj uniji. Nadalje, ukazala je na Izvješće Međunarodne krizne skupine (ICG) o BiH iz 2014. godine, koje na osnovu analize naučenih lekcija nudi pet opcija za postdaytonsko vrijeme.

Put BiH prema EU okvir je za napredak i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda!

Nova američka administracija

Euro zastupnica Zovko također je napomenula da rezultat nedavnih izbora u SAD-u također može u znatnoj mjeri utjecati na BiH. Kao izvjestiteljica iz sjene za SAD ispred Europske pučke stranke (EPP) i članica Parlamentarnog izaslanstva za SAD, smatra da nova američka administracija može dovesti do promjene američke uloge na jugoistoku Europe.

Osvrnula se i na nadolazeće lokalne izbore u Mostaru. Nakon što je u lipnju postignut politički dogovor o provedbi presude Ustavnog suda iz 2010. godine, građani Mostara moći će 20. prosinca izaći na lokalne izbore, prvi put nakon 2008. godine, i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini.

A A A