Vijesti
23. 11. 2020.

Legitimitet novih stranačkih čelnika ususret lokalnim izborima

Zajednička sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a putem video linka. Andrej Plenković: Razgovarali smo o daljnjoj borbi protiv koronavirusa, usvajanju proračuna za 2021. u Hrvatskom saboru i unutarstranačkim izborima na lokalnoj razini koji su jučer održani uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Čestitam svim izabranim kolegicama i kolegama! Nastavak izbora u HDZ-u važan je za stranačku demokraciju i daje legitimitet novim čelnicima naših organizacija diljem Hrvatske prije lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

Uoči zajedničke sjednice, predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je u izjavi za medije da je na Vijeću za nacionalnu sigurnost postignuto suglasje svih sudionika da napad vatrenim oružjem na Markovu trgu ima obilježja terorizma, a naglasio je i suglasje o jačanju položaja Hrvata u BiH:

Zlodjelo s obilježjima terorizma

- Raspravljen je problem radikalizacije u društvu. Osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada. Zaključeno je, i to konsenzusom, da je riječ o zlodjelu s obilježjima terorizma. Raspravljene su i mjere koje treba poduzeti radi suzbijanja radikalizacije i govora mržnje.

Potvrdio je da se i predsjednik Republike Zoran Milanović složio s tim zaključkom:

- Zato sam to i naglasio. Malo, pomalo… Na sjednici VNS-a konstatirano je i suglasje o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i zajedničkim naporima u jačanju njihovih prava, osobito prava na biranje vlastitih predstavnika u državna tijela BiH, uključujući i Predsjedništvo BiH. Podjednako se zalažemo i za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori.

Konsenzus o jačanju položaja Hrvata u BiH

Ako postoji ijedna tema o kojoj vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade - nastavio je Andrej Plenković - onda je to tema jačanje položaja Hrvata u BiH:

- Znamo da je njihov položaj drukčiji od slova i duha Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I tu smo vrlo jasno artikulirali naš jedinstveni stav. Praksa preglasavanja Hrvata, koja je na djelu od 2006. godine, nije ni dobra ni korisna, a ni funkcionalna za koheziju unutar BiH.

Apsolvirana tema epidemioloških mjera

Rekao je i da Milanović nije kritizirao epidemiološke mjere:

- Ne. Konstatirali smo da je ta tema apsolvirana.

Zdravlje građana, održivost sustava i sprečavanje većih ekonomskih posljedica tri su glavna cilja u borbi protiv koronavirusa!

Iako je došlo do usporavanja širenja zaraze, brojke su i dalje visoke. S novim mjerama idemo ciljano, sukladno ozbiljnosti situacije!

Sjajan sastanak!

Bio je to sjajan sastanak! - rekao je Plenković - budući da je novinare zanimalo u kakvom je ozračju održana sjednica VNS-a, koja je trajala gotovo četiri sata:

- Raspravljali smo o nizu tema, bez svađe, dnevni red bio je unaprijed dogovoren, prolazili smo točku po točku i tražili zajednički nazivnik po temama. Taj nazivnik smo i našli, što se i vidi po zajedničkom priopćenju.

VNS: Osuda napada s obilježjima terorizma na Markovu trgu i govora mržnje & borba za prava Hrvata u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Uskoro o veleposlanicima

Dodao je, na kraju, da će se o imenovanju veleposlanika naknadno razgovarati:

- Nije ništa urgentno, samo je nekoliko destinacija na dnevnom redu, a nastojat ćemo pronaći rješenje u što skorijem roku.

A A A