Vijesti
24. 11. 2020.

Do kraja tjedna oštrije mjere protiv koronavirusa, ali klasični lockdown kao u prvom valu & policijski sat nisu opcija

Video sastanak. PVRH Andrej Plenković: Sa županima i članovima Vlade razgovarali smo o novim mjerama radi zaštite zdravlja hrvatskih građana i smanjivanja intenziteta zaraze. Iznijeli su nam svoje procjene o epidemiološkoj situaciji i stabilnosti zdravstvenog sustava. PPVRH Davor Božinović: S obzirom na brojeve novozaraženih, na nacionalnoj razini idemo sa strožim zaštitnim mjerama - koje će vrijediti do božićnih blagdana. Sa svakim setom mjera tražimo balans jer moramo brinuti o očuvanju i zdravlja i gospodarstva, ali i o mentalnom stanju nacije.

Nakon sastanka putem video linka sa svim županima - od kojih se htjelo čuti procjenu stanja i poteza u idućim danima - potpredsjednik Vlade RH i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. sc. Davor Božinović najavio je da će do sutra biti razrađen oštriji set mjera protiv epidemije, koje će stupiti na snagu krajem tjedna, a važiti do božićnih blagdana:

- Neki misle da su sadašnje mjere dostatne, ali brojke ne padaju. Stoga idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka.  

Mjere usmjerene na ugostiteljstvo, kulturu, dio obrazovanja

Najavio je da će nove mjere biti usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega na ugostiteljstvo, ali i na druge resore, poput kulture i dijela obrazovanja:

- S jedne strane brinemo o zaštiti zdravlja, a s druge moramo razmišljati i o tome da se ekonomski preživi i koliko bi potpuno zatvaranje moglo negativno utjecati na mentalno stanje nacije. Novi set mjera stupit će na snagu najvjerojatnije do kraja tjedna. Treba pronaći ravnotežu u racionalnom opsegu mjera.

Zdravlje građana, održivost sustava i sprečavanje većih ekonomskih posljedica tri su glavna cilja u borbi protiv koronavirusa!

Cijepljenje što većeg broja građana

Pritom je važno zaustaviti širenje virusa te osigurati da zdravstveni sustav ne postane preopterećen i da svi pacijenti, ne samo oboljeli od covida-19, dobiju primjerenu skrb - nastavio je Božinović:

- Treba učini sve, kada u Hrvatsku dođe cjepivo protiv covida-19, da se cijepi što veći broj građana jer je za zaustavljanje epidemije nužno procijepiti 70 posto odrasle populacije. Vodit ćemo računa da tako i bude. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna, o čemu smo razgovarali i na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

VNS: Osuda napada s obilježjima terorizma na Markovu trgu i govora mržnje & borba za prava Hrvata u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Dodao je da će za to trebati uložiti dodatne napore u komunikaciji s građanima, a kako bi se ostvario taj cilj, nada se i podršci medija.

Bez klasičnog lockdowna kao u prvom valu

Božinović je ponovio da uvođenje policijskog sata nikad nije bilo opcija te da sigurno neće biti klasičnog lockdowna (zatvaranja), poput onog u prvom valu koronavirusa:

- Nastavit će se policijske kontrole po klubovima. Dobivam izvješća iz sata u sat i naravno da je potrebno sankcionirati sva ponašanja koja su rizična u vrijeme epidemije. No vrijedi napomenuti da su mala, zatvorena okupljanja, obiteljska druženja i slično, možda i najčešći izvor zaraze i širenja virusa.

A A A