Vijesti
24. 11. 2020.

NOVI OVRŠNI ZAKON: Brži i jeftiniji postupak, zaštita dostojanstva dužnika & proširenje izuzeća na božićnice, uskrsnice, regres i topli obrok!

(VIDEO) Glavni ciljevi zakonskih izmjena: dugoročno smanjenje broja osiromašenih i financijski ugroženih građana, osnaživanje gospodarstva i zaposlenosti, poštivanje vladavine prava te rješavanje pitanja blokiranih građana u najvećoj mjeri do kraja 2022. godine, dajući pritom prednost dužnicima u najtežem položaju. Među ostalim, deložacije se neće smjeti provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti - istaknuo je Ivan Malenica u Hrvatskom saboru.

Ministar pravosuđa i uprave predstavio je saborskim zastupnicama i zastupnicima Prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona.

MALENICA: „Namjera je uravnotežiti postojeći sustav ovrhe te ga novim rješenjima unaprijediti - uvažavajući sve potrebe da se postupak provodi brže, učinkovitije i ekonomičnije te da se štiti dostojanstvo i pravo ovršenika. Postupak pojeftinjuje jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti, a krug primanja izuzetih od ovrhe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok“.

„Razbili“ smo najavljivani ovršni val, a novim zakonima smanjujemo troškove ovrha, poboljšavamo status dužnika & preveniramo akumuliranje obaveza

Izdvajamo ključne stavke novog Ovršnog zakona koji će ići u korist dužnika:

Modernizacija & transparentnost

1/ Uvodi se pravilo o pokretanju postupka ovrhe na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem javnom bilježniku na propisanom obrascu te se zaprimljeni prijedlozi prosljeđuju javnim bilježnicima abecednim redom prema njihovim prezimenima, kao povjerenicima suda.

2/ Modernizira se postupak ovrhe uvođenjem elektroničke komunikacije između sudionika u postupku i uvođenjem elektroničkih obrazaca koje će pravilnikom propisati ministar nadležan za poslove pravosuđa. U postupak provedbe ovrhe na novčanim sredstvima uključit će se FINA kao obvezni sudionik u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Bez deložacija u zimskim mjesecima

3/ Javni bilježnik, kad zaprimi prijedlog za ovrhu, pozvat će ovršenika da u roku od 15 dana ispuni svoj dug. Ako ovrhovoditelj ne povuče svoj prijedlog za ovrhu, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi.

4/ Ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine (deložacija) ne provodi se u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja za građane, osim u iznimnim slučajevima (npr. bespravno useljenje).

Nemogućnost ovršavanja božićnica, uskrsnica, regresa…

5/ Povećava se iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kn. Predloženo je uravnoteženo rješenje da nema ovrhe, ali dopušta se upis založnog prava na nekretnini za iznos glavnice do 40.000 kn.

6/ Proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe. Uz postojeća izuzeća dodaju se i nova: božićnica, uskrsnica, regres i ostale novčane prigodne nagrade za rezultate rada - porezno priznati odbitak, topli obrok, sredstva koja se uplaćuju u svrhu provedbe projekata dodjelom bespovratnih sredstava, odnosno potpore ili financijskih instrumenata koji se financiraju iz nacionalnih sredstava i/ili proračuna Europske unije te novčane naknade žrtvama kaznenih djela.

Nova mogućnost odgode

7/ Predviđena su poboljšanja odredbi o dostavi jer nakon dva bezuspješna pokušaja dostava se vrši putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.

8/ Predviđena je nova mogućnost odgode ovrhe u potrošačkim stvarima do 30 dana ako iz stanja spisa proizlazi vjerojatna ništetnost jedne ili više ugovornih odredbi. Nakon isteka 30 dana koji predviđen za podnošenje tužbe za utvrđenje ništetnosti isprave na temelju koje je ovrha pokrenuta, odgoda ovrha pruža se po drugoj osnovi i to za vrijeme dok traje postupak za utvrđenje ništetnosti.

MANJI TROŠKOVI POSTUPKA

Novim Ovršnim zakonom značajno će se smanjiti i troškovi postupka:

- Neće biti troškova pribave potvrde ovršnosti jer potvrdu izdaje javni bilježnik automatizmom (smanjuje se za iznos troška pribave potvrde pravomoćnosti od 250 kn + PDV);

- Uvođenjem elektroničkih obrazaca smanjit će se troškovi za zastupanje ovrhovoditelja po odvjetniku;

- Ukidaju se odredbe o predvidim troškovima;

- Uvest će se jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi.

A A A