Vijesti
26. 11. 2020.

Novi paket mjera u borbi protiv korone, dodatna testiranja & priprema za distribuciju cjepiva

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 24. sjednici Vlade RH: Moramo poduzeti strože mjere u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana i stabilnosti zdravstvenog sustava. Ministri iz ekonomskih resora razrađuju novi set odluka radi očuvanja radnih mjesta. Planirane epidemiološke mjere stupit će na snagu u subotu, 28. studenog, i trajati do 21. prosinca. U razdoblju do božićnih blagdana želimo dodatno ojačati borbu protiv koronavirusa. 

U uvodnome dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da je važno imati na umu da nove zaštitne mjere, koje se danas i predstavljaju, imaju konkretnu epidemiološku podlogu:

- Također, nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva.

Nove blamaže udružene oporbe

Andrej Plenković je podsjetio da je tjedan bio izrazito bogat političkim događajima. Hrvatski sabor je na Vladin prijedlog donio državni proračun za 2021. godinu, a održana je i rasprava o oporbenoj inicijativi za opozivom ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića:

- U raspravi je poslana jasna i čvrsta potpora ministru Ćoriću te smo otklonili sva podmetanja udružene krajnje lijeve i desne opozicije.

Imamo proračun! Nova blamaža udružene oporbe!

Koalicija izbornih gubitnika opet je na djelu!

Borba protiv nasilja nad ženama

Osvrnuo se i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. listopada:

- Vlada je iskazala privrženost tom cilju poduzimanjem mjera zakonodavnog, institucionalnog, proračunskog i operativnog karaktera. Resori su bolje koordinirani, potpora žrtvama je snažnija, a počinitelji se strože kažnjavaju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nove sigurne kuće, 0-24 SOS telefon, oštrije kazne & snažniji položaj žrtava!

Izrazio je zadovoljstvo jučer uručenim ugovorima za uređenje skloništa za žrtve nasilja u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Do kraja godine ugovore će dobiti još četiri županije koje zasad nemaju „sigurne kuće“: Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska.

Koristan, sadržajan sastanak VNS-a

Na sjednici Vlade RH Plenković je govorio i o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je ocijenio sadržajnim, dobrim i korisnim:

- Postigli smo suglasje o gotovo svim temama: o radikalizaciji u društvu, definiranju napada na Banske dvore kao kaznenog djela sa svim obilježjima terorizma, položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Covidu-19 i naporima koje u tom smislu ulažemo...

VNS: Osuda napada s obilježjima terorizma na Markovu trgu i govora mržnje & borba za prava Hrvata u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Dodao je da su raspravili i stanje u pravosuđu, usvojili redovite smjernice za rad sigurnosnih službi te kvalitetnima ocijenili mjere koje je protiv radikalizacije hrvatskog društva predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost.

Vanjskopolitičke aktivnosti

Zaključno, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je i na ovotjedne vanjskopolitičke aktivnosti - na posjete potpredsjednika Vlade Republike Kosova Besnika Tahirija i ministrice obrane Francuske Republike Florence Parly.

Banožić i Parly: Hrvatska i Francuska žele osnažiti strateško partnerstvo

Potpora europskom i reformskom putu Kosova

A A A