Vijesti
27. 11. 2020.

3. „inicijativa“ udružene oporbe u ovom sazivu - 3. uzastopna blamaža! Za Ćorićev opoziv prikupili samo 51 glas!

POGLEDAJTE SEMAFOR! Oporba svih boja ne samo da nije, očekivano, uspjela opozvati ministra gospodarstva i održivog razvoja, nego je opet demonstrirala kolika neozbiljnost i koliko rasulo vlada u njenim redovima. U Hrvatskom saboru broje 75 ruku, no trećina oporbenih zastupnika nije glasovala za opoziv Tomislava Ćorića. S čak 117 glasova ZA usvojene su pak, na prijedlog naše Vlade, izmjene Ovršnog zakona.

Utvrđujem da nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru Ćoriću“ - konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Sjaj & bijeda udružene oporbe

Premda su se hrabrili pričama o vlastitoj „snazi“ i „složnosti“ prilikom svakodnevnih politikantskih igrokaza, za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića udružena oporba prikupila je samo 51 glas. Dakle, 24 manje nego što ima! Protiv je glasovalo 76 zastupnika, a suzdržanih nije bilo.

Kao što se sjećate, parlamentarna oporba slični je amaterizam pokazala i ove srijede, kada je na glasovanju protiv državnog proračuna imala tek 49 ruku, te 11. studenog, kada je za interpelaciju o VE Krš-Pađene nekako navukla 51 glas. 3 saborske „inicijative“ - 3 uzastopna debakla! Očito se vole blamirati.

Imamo proračun! Nova blamaža udružene oporbe!

Novi debakl udružene oporbe: za interpelaciju o vjetroparku Krš-Pađene uspjeli skupiti samo 51 glas!

117 glasova ZA izmjene Ovršnog zakona

S čak 117 glasova ZA, 7 protiv i 1 suzdržan, Sabor je usvojio - na prijedlog naše Vlade - izmjene Ovršnog zakona kojima se od ovrha izuzimaju božićnice, uskrsnice, regres, sve nagrade radnicima i topli obrok, smanjuju troškovi postupaka i zaštićuje dostojanstvo dužnika.

Od ovrha će odsad biti izuzete i sindikalne pozajmice, terenski i pomorski dodatak, naknade za pričuvnike, nagrade učenika i stipendije sportaša s invaliditetom - što je amandmanom predložio HDZ. Deložacije se više neće smjeti provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti - s 20.000 na 40.000 kuna.

NOVI OVRŠNI ZAKON: Brži i jeftiniji postupak, zaštita dostojanstva dužnika & proširenje izuzeća na božićnice, uskrsnice, regres i topli obrok!

Nakon što je u nešto izmijenjenom obliku prihvaćen amandman SDP-a, novost je i to što će Vlada u okolnostima epidemije moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka (najduže) na 6 mjeseci.

Manji troškovi & zaštita dostojanstva dužnika

Zakonskim izmjenama Ovršnog zakona uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana. A ako obveze ispuni u tom roku, nema nikakvih troškova postupka.

Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

Veći dio oporbe podržao je zakonske izmjene koje idu u korist hrvatskih građana, iskazavši višu razinu ozbiljnosti nego što smo od njih inače navikli.

BAČIĆ: Oporba je u rasulu!

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da činjenica da je saborska oporba prikupila samo 51 glas za opoziv ministra Ćorića svjedoči o njezinom rasulu:

- 24 od 75 zastupnika, koliko broji oporba, nije poduprlo vlastiti zahtjev za smjenom ministra Ćorića. Kada tako pompozno najavljujete „opoziv“, a na kraju ga čak trećina vaših zastupnika ne podupre, to dovoljno govori samo za sebe. S druge strane, vladajuća većina iskazala je snagu, čvrstoću i stabilnost.

SDP-DP-Most-Radnička fronta

Ponovio je da je na političkoj pozornici vidljiva koalicija SDP-DP-Most-Radnička fronta:

- To me ne čudi, ali me čudi da SDP olako prelazi preko kvalifikacija koje im je izrekla gđa Karolina Vidović Krišto - da su sudionici udruženog zločinačkog lopovskog pothvata. Ćorić dobro i u skladu sa zakonom obavlja svoj posao. Oporba nije ništa uspjela dokazati, osim što je potvrdila da postoji koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta i Radničke fronte. Ništa drugo nismo vidjeli - osim te koalicije.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatski sabor ovog tjedna donio državni proračun za 2021. te izmijenio Ovršni zakon.

A A A