Vijesti
27. 11. 2020.

Odlazak Špire Guberine, vrsnog i inspirativnog glumca, nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputili su izraze sućuti obitelji pokojnog velikana hrvatske kazališne, filmske i televizijske umjetnosti. „Iznimnom karijerom g. Guberina osvojio je srca brojnih generacija. Njegov dramski opus obogatio je suvremeno umjetničko stvaralaštvo, čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce“.

PLENKOVIĆ: Pamtim brojne njegove sjajne uloge i neizmjerni talent

Poštovana obitelji, s velikom tugom sam primio vijest o odlasku g. Špire Guberine, velike glumačke legende.

Bio je umjetnik osebujnog karaktera, dojmljive izražajnosti i duhovitosti. Njegove brojne majstorske izvedbe obilježile su hrvatsku kazališnu, filmsku i televizijsku umjetnost, a jedna od nezaboravnih je i uloga Strikana u antologijskom „Velom mistu“.

Dugogodišnja i bogata karijera g. Guberine osvjedočena je mnogim priznanjima, među kojima je i Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo.

Pamtim brojne njegove sjajne uloge, neponovljive replike te neizmjerni talent, pri čemu sam posebno volio njegovu neposrednost. Nedostajat će mnogima, koji su poznavali i pratili plodonosni rad našeg vrsnog i inspirativnog glumca, a njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu.

U ovim teškim trenutcima, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i moje osobno.

JANDROKOVIĆ: Ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene

Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o odlasku g. Špire Guberine. Primite iskrenu sućut u ime Hrvatskog sabora i u moje osobno ime.

G. Špiro Guberina ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. U dugogodišnjoj karijeri, ostvario je brojne kazališne, filmske i televizijske uloge, koje imaju kultni status i za koje je bio zaslužno nagrađivan najvišim nacionalnim nagradama.

Iznimnom karijerom Špiro Guberina osvojio je srca brojnih generacija publike i kolega. Njegov dramski opus i izričaj obogatio je suvremeno hrvatsko umjetničko stvaralaštvo, čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce.

Primite još jednom, poštovana obitelji, izraze iskrene sućuti.

A A A