Vijesti
30. 11. 2020.

Novi paket pomoći od više od 2 milijarde kuna - za očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova & COVID kredite!

(VIDEO) Andrej Plenković video vezom predsjedao 25. sjednicom Vlade: Nastavljamo s potporama poduzetnicima. I dalje ćemo iz proračuna financirati plaće do 4.000 kn neto po radniku, a osigurali smo i dodatna sredstva za COVID kredite. Pomoći ćemo i „pokrivanjem“ fiksnih troškova svima kojima je rad obustavljen, a imaju pad prihoda veći od 60% u odnosu na lanjski prosinac. * Borbu protiv virusa temeljimo na povjerenju između države i građana. Većina se pridržava zaštitnih mjera, ali zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju živote drugih moraju se uvesti prekršajne sankcije.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da će Vlada funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi u ovim okolnostima nastavila s radom.

Predsjednik Plenković nastavlja raditi u samoizolaciji, Vlada & HDZ funkcioniraju najnormalnije

Vlada prihvatila ostavku

Izrazio je žaljenje zbog incidenta u kojem je u Vukovaru sudjelovao državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić. Premijer je napomenuo da je državni tajnik danas podnio ostavku - koju je Vlada i prihvatila:

- Žao nam je da je do toga došlo, osobito jer je riječ o hrvatskom branitelju, bivšem zapovjedniku gardijske brigade, u proteklom razdoblju izrazito angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, s golemim povjerenjem udruga obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima.

Pozivamo sve sugrađane na odgovorno ponašanje

Andrej Plenković komentirao je potom epidemiološku situaciju istaknuvši da su brojevi novozaraženih osoba i danas visoki, iako nešto niži nego prije tjedan dana. Nažalost, dodao je, zabilježen je i najveći broj preminulih od početka epidemije - 74 osobe, što je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima:

- U vrlo smo ozbiljnoj fazi epidemije. Pozivam sve sugrađane na odgovorno ponašanje. Restriktivne mjere koje su stupile na snagu u subotu poduzeli smo s ciljem da smanjimo zarazu i da omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava. Još jednom apeliram na sve da se pridržavaju usvojenih mjera.

Borbu protiv koronavirusa temeljimo na povjerenju između građana i države. Uspjeh je u rukama svakog od nas!

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Napomenuo je da se na dnevnom redu današnje sjednice nalaze i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti - radi uvođenja prekršajnih sankcija:

- Borbu protiv Covida-19 temeljimo na povjerenju između građana i države. Većina dobro razumije ove okolnosti i pridržava se zaštitnih mjera, ali zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju živote drugih moraju se uvesti novčane kazne.  

Dodatnim ograničenjima želimo suzbiti zarazu - Svaka epidemiološka mjera dobit će svoju ekonomsku protumjeru!

Novim ekonomskim mjerama obuhvaćeno više od 80.000 radnika

Također, najavio je i nove mjere pomoći gospodarstvu, na tragu Vladine politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru. Podsjetio je da je dosadašnjim mjerama, za koje je isplaćeno 7.4 milijarde kuna, očuvano 630.000 radnih mjesta, a mjere su pomogle i 107.000 poduzeća.  

Nove mjere se odnose na više od 80.000 radnika, a ići će u tri pravca:

- Nastavit će se s mjerom za očuvanje radnih mjesta, u iznosu od 4.000 kuna uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Za to će se osigurati oko 320 milijuna kuna, tj. 470 milijuna kada se pribroje doprinosi. Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi (najam, komunalije i sl.) tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni novim mjerama - ako u prosincu imaju pad prihoda veći od 60% u odnosu na taj mjesec prošle godine. Ta bi mjera, prema procjenama, trebala iznositi oko 250 milijuna kuna.

Izlazimo u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima

Osim toga, u suradnji s agencijom HAMAG BICRO pripremljeni su novi tzv. covid-krediti u iznosu od 1.3 milijarde kuna.

- Na ove tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru, svima koji su pogođeni epidemiološkim mjerama koje su sada na snazi. Ukupno će ovaj paket iznositi oko 2.1 milijarde kuna. Vlada izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima - zaključio je  predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A