Vijesti
1. 12. 2020.

Josip Šentija ostavio je trajni trag u hrvatskom medijskom prostoru

Kao istinski domoljub podupirao je Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te sudjelovao u Hrvatskom proljeću, zbog čega je bio isključen iz javnog života. Nakon višestranačkih izbora g. Šentija postao je prvim ravnateljem Hine, a svoj je doprinos dao i kao savjetnik dr. Franje Tuđmana - poručio je Andrej Plenković u pismu sućuti.

Pismo sućuti predsjednika Vlade RH i HDZ-a pokojnikovoj obitelji prenosimo u cijelosti:

„Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj smrti novinara, publicista i leksikografa Josipa Šentije.

Ostavio je trajni trag u hrvatskom medijskom prostoru. Bio je direktor Radio Zagreba te jedan od pokretača II. i III. programa, dajući izniman doprinos razvoju radija.

Kao istinski domoljub podupirao je Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te sudjelovao u Hrvatskom proljeću, zbog čega je bio isključen iz javnog života.

Glavni urednik Opće enciklopedije

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina nastavlja svoj stručni rad u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža gdje je bio glavni urednik Opće enciklopedije.

Nakon višestranačkih izbora postao je prvim ravnateljem Hrvatske izvještajne novinske agencije, a svoj je obol dao i kao savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U ime hrvatske Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti.“

A A A