Vijesti
1. 12. 2020.

Do kraja jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru!

Ministri vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su održali ministarsku konferenciju u Zagrebu, na kojoj su usuglasili stajalište o zajedničkom proglašenju gospodarskih pojaseva u Jadranu - istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Na konferenciji održanoj na Markovu trgu, Branko Bačić je u ime Kluba zastupnika HDZ-a najavio da će Hrvatski sabor do kraja jesenskog zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Očuvanje dobrosusjedskih odnosa

Podsjetio je da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima te temama ekološke zaštite i ribarstvene politike naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom:

- Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora. Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa, koje nisu bile sadržane u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu.

Međunarodna konvencija o pravu mora

Hrvatska, dodao je, ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika. Kazao je da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a te da će se na tom području provoditi zajednička ribarstvena politika EU-a:

- Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije odnosit će se kako na naš, tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a.

Hrvatska i Italija usklađeno u proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranu

Pregovori o razgraničenju

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i ka pristupanju pregovora o razgraničenju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Predsjednik Kluba HDZ-a poručio je da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom:

- Smatram da ok tome ne bi trebalo biti spora.

Uz Bačića, na konferenciji za medije bio je i naš saborski zastupnik Stipan Šašlin.

A A A