Vijesti
3. 12. 2020.

Do kraja godine očekujemo prvih 125.000 doza cjepiva koje će biti - besplatno!

(VIDEO) Andrej Plenković video vezom predsjedao sjednicom Vlade: Prioritetne skupine za cijepljenje su stariji sugrađani, kronični bolesnici, zdravstveni radnici te zaposlenici u domovima za starije osobe. Pandemija ne jenjava ni u EU-u ni u našoj zemlji. U zadnjih 7 dana broj zaraženih osoba povećao nam se za još 9%. To je manje od 21% tjedan prije, ali i dalje previše! Stoga je važno da se svi pridržavamo zaštitnih mjera. Svrha nisu ni represija ni ograničenje sloboda - niti smo sretni što smo strože mjere morali uvesti - ali samo zajedno možemo obuzdati širenje virusa!

Na početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je ministrima koji su proteklih dana u Hrvatskom saboru raspravljali o važnim temama - od izmjena Zakona o zaštititi pučanstva od zaraznih bolesti, koje je predstavio Vili Beroš, do 5. kruga porezne reforme, koji je izložio Zdravko Marić.

Sveeuropska, simultana distribucija cjepiva

Andrej Plenković izvijestio je da je jutros, uoči sjednice Vlade, održao konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te s još nekoliko EU lidera o pripremama za sastanak idućeg tjedna. Glavne teme bit će zajednička borba protiv Covida-19 te odobrenje i distribucija cjepiva, najprije onog tvrtke Pfizer/BioNTech:

- Glavna poruka jest da distribucija cjepiva nakon odobrenja treba biti učinkovita i simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, i da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja naših građana.

Pandemija ne jenjava

Što se tiče pandemije koranavirusa, napomenuo je da ona ne jenjava: broj zaraženih u svijetu u zadnjih pet tjedana povećao se za 40 posto, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi. U tom se razdoblju broj u Europi udvostručio, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba:

- Slično povećanje bilježe i Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija. Nakon naglog broja rasta u listopadu te relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih u Hrvatskoj ponovno je znatnije narastao u zadnja dva tjedna studenog.

Podsjetio je da je Hrvatska, prvi put prošlog tjedna, i to dva puta, prešla prag od 4.000 novozaraženih:

- U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4.534 zaraženih. U zadnjih 7 dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za 9 posto. To je manje od 21 posto tjedan prije, ali i dalje je - previše. Stoga je posebno važno da se svi držimo epidemioloških mjera.

Samo zajedno možemo obuzdati virus!

Naglasio je da Vlada nije sretna zbog uvođenja novih mjera, poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i teretana, pojasnivši pritom da su takve mjere bile nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode:

- Vlada u to ide nerado, ali je instrumentarij prekršajnih sankcija nužan jer će djelovati odvraćajuće na građane koji se ponašaju suprotno protuepidemijskim mjerama. Apeliram da druženja ostavimo za neko bolje vrijeme. Ne dopustimo da nas ovo predblagdansko razdoblje dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze.

Najvažnije je zaštititi zdravlje & ljudske živote - Pričekajmo bolja vremena za fešte & tulume

Borbu protiv koronavirusa temeljimo na povjerenju između građana i države. Uspjeh je u rukama svakog od nas!

Pfizerovo cjepivo do kraja godine

Ponovno se dotakao teme cjepiva, rekavši da je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila kako bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine:

- Čim se to dogodi, mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, a cjepivo se daje u dvije doze. Prioritetne skupine za cijepljenje su stariji sugrađani, kronični bolesnici, zdravstveni radnici te zaposlenici u domovima za starije osobe.

Istaknuo je važnim da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti:

- Cjepivo će biti besplatno, kao što je tradicija hrvatskog javnog zdravstva.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, na kraju uvodnog obraćanja, čestitao je osobama s invaliditetom njihov Međunarodni dan.

DODATNE FINANCIJSKE MJERE!

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat:

- S obzirom na koronavirus, donijeli smo odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade za sve korisnike poslovnih prostora u vlasništvu države kojima je obustavljen rad uslijed epidemioloških mjera. Korisnici koji od 1. prosinca pa sve dok su na snazi te odluke budu imali pad prihoda od 60% i više bit će oslobođeni plaćanja zakupnine razmjerno padu prihoda koji su ostvarili u istom mjesecu prošle godine.

Ministar zdravstva Vili Beroš:  

- Pripremamo odluku o dodatku na plaću zdravstvenim djelatnicima koji pružaju skrb pacijentima oboljelima od Covida. Održali smo sastanke sa sindikatima i do kraja tjedna, po primitku mišljenja nadležnih tijela državne uprave, očekujemo završni tekst odluke.

A A A