Vijesti
4. 12. 2020.

Oporba opet u rasulu - prikupila samo 50-ak glasova. Sabor usvojio 5. krug porezne reforme & novi Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti!

Što udružena oporba svih boja i zastava više i glasnije opstruira borbu protiv koronavirusa te češće izvodi politikantske igrokaze, to više potvrđuje koliko je neozbiljna i - nemoćna. Premda u Hrvatskom saboru broji 75-ero zastupnika, danas je uspjela prikupiti samo 53 ruke protiv zakonskih izmjena nad kojima se cijeli tjedan tako teatralno „zgražavala“.

Suprotno od rasula koje vlada u oporbi, izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti usvojene su sa 76 glasova čvrste, stabilne i odgovorne većine.

3. „inicijativa“ udružene oporbe u ovom sazivu - 3. uzastopna blamaža! Za Ćorićev opoziv prikupili samo 51 glas!

Ujedno, na prijedlog klubova vladajućih stranaka, Hrvatski sabor sa 77 glasova ZA obvezao je Vladu RH da mu 3 puta godišnje - ako potraje epidemija - podnosi izvješće o provedbi i učinku zdravstveno-zaštitnih mjera.

Do kraja jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru!

Nove 2 milijarde kuna poreznih rasterećenja

Sabor je danas donio i paket zakonskih izmjena iz 5. kruga porezne reforme, koji rasterećuje hrvatske građane i gospodarstvo za nove 2 milijarde kuna, a stupa na snagu 1. siječnja. Izmjene, kako koja, dobile su između 78 i 86 glasova.

Među ostalim, stopa poreza na dohodak snižava se s 24% na 20 i s 36% na 30, a poreza na dobit s 12% na 10 za sve poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7.5 milijuna kuna.

Porezna politika u funkciji je poticanja pozitivnog poslovnog okruženja, stimuliranja investicija te rasta plaća i standarda građana!

Rast i zapošljavanja i plaća

- Unatoč epidemiji, nismo odustali, jer je porezno rasterećivanje bitan dio programa naše Vlade. Zakonske izmjene trebale bi stimulativno djelovati na rast i zapošljavanja i plaća. Oko 900.000 obveznika može očekivati novčanu korist, što je respektabilna brojka s obzirom da od 2.8 milijuna zaposlenih & umirovljenika u RH njih već 1.900.000 nije plaćalo porez na dohodak - poručio je dr. sc. Zdravko Marić.

Dosadašnjim krugovima reforme ukupno je gospodarstvu i građanima ostavljeno više od 10 milijardi kuna - također je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Bar malo oporbene ozbiljnosti

Hrvatski sabor izmijenio je, u hitnom postupku, i Zakon o socijalnoj skrbi, čime se u uvjetima epidemije omogućava promjena organizacije rada u pripadnim ustanovama.

Zakonske izmjene prihvaćene su sa 120 glasova ZA, čime je oporba iskazala bar malo ozbiljnosti i odgovornosti.

A A A