Vijesti
5. 12. 2020.

S predsjednikom Kluba CDU/CSU u Bundestagu: Nastavak uspješne, prijateljske & partnerske suradnje

Gordan Grlić Radman & Ralph Brinkhaus razgovarali su putem video linka o nizu tema: zajedničkoj borbi protiv koronavirusa i pravednoj distribuciji cjepiva, balansiranju između zaštite zdravlja i gospodarskih aktivnosti te rekordnim EU sredstvima koji su na raspolaganju Hrvatskoj, ali i potrebi stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH i proširenju EU-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, koji je ujedno i predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a, razmijenio je putem video veze mišljenja o aktualnim političkim, gospodarskim i zdravstvenim pitanjima s Ralphom Brinkhausom, predsjednikom Zastupničkog kluba CDU/CSU (Kršćansko-demokratska unija & bavarska Kršćansko-socijalna unija) u Bundestagu.

Sugovornici su, među ostalim, razgovarali o situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19 i aktivnostima koje obje zemlje poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.

Rekordna europska sredstva za Hrvatsku

Grlić Radman je pohvalio prilagodbu njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a novonastalim okolnostima, kao i napore pri usuglašavanju stajališta država članica Europske unije o Višegodišnjem financijskom okviru i financijskom instrument „EU sljedeće generacije”.

- Hrvatska itekako može biti zadovoljna s rekordne 22.4 milijarde eura koje će, zahvaljujući snažnom angažmanu naše Vlade i predsjednika Andreja Plenkovića, u 7 godina dobiti iz EU-a za ubrzani gospodarski oporavak ravnomjerni regionalni razvoj - napomenuo je.

Pravedna distribucija cjepiva

Osvrnuo se i na pandemiju, rekavši da nedavni pronalazak cjepiva protiv koronavirusa daje povoda za optimizam - što je od iznimne važnosti kako bi cjepivo bilo dostupno i pravodobno distribuirano građanima u Europi i svijetu.

Do kraja godine očekujemo prvih 125.000 doza cjepiva koje će biti - besplatno!

Balans između zaštite zdravlja & gospodarskih aktivnosti

Ministar i predsjednik Odbora HDZ-a u razgovoru je naglasio da je Hrvatska, tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a, radila na koordiniranom europskom pristupu za zaštitu javnog zdravstva - koji je istodobno osigurao i slobodu kretanja i održavanje gospodarske aktivnosti.

Istaknuo je sveobuhvatni odgovor Hrvatske na krizu izazvanu pandemijom, koji je uključio mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, kao i uspješno balansiranje između zaštite zdravlja i otvaranja granica - što je polučilo dobar gospodarski rezultat.

SDP je zazivao 400.000 otkaza, no danas imamo 6.000 zaposlenih više nego na početku pandemije. To najbolje govori o učinkovitosti naših ekonomskih mjera!

EU proširenje & stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH

Govoreći potom o susjedstvu, Grlić Radman je podsjetio da je RH snažan zagovornik proširenja EU-a na jugoistok Europe, što je iskazala tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a i Zagrebačkom deklaracijom.

Izmjene Izbornog zakona, stvarna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda & potpora Hrvatima i Katoličkoj Crkvi u BiH!

Osvrnuo se, kao i uvijek, na stanje u BiH te poručio da je za Hrvatsku prioritet stabilna, demokratska i funkcionalna BiH, a da su stvarna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i prava svih njezinih građana danas jednako važni kao što su to bili u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma prije 25 godina.

CDU & HDZ - sestrinske stranke

Ponovno je naglašeno i podcrtano da će CDU i HDZ - dvije partnerske, prijateljske stranke koje su zajedno članice Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u EU-u, koja okuplja narodnjačke i demokršćanske stranke desnog centra - nastaviti svoju iskrenu i uspješnu suradnju.

CDU & HDZ: Nastavak prijateljske i partnerske suradnje

A A A