Vijesti
5. 12. 2020.

Čestitka za Dan grada Varaždina, nastavak Vladine potpore razvojnim projektima & dodatak na plaće zdravstvenim djelatnicima!

Andrej Plenković sudjelovao je putem zoom aplikacije na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana sv. Nikole, nebeskog zaštitnika Varaždina, koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu. „Želimo da se i Grad i Županija nastave kvalitetno razvijati - i dalje ćemo u tome biti vaš iskreni partner! Samo kroz Mjeru 'Očuvanje radnih mjesta' za Varaždin smo iz proračuna izdvojili 217 milijuna kuna za plaće više od 32.000 radnika. U istu svrhu na području Županije izdvojeno je 311 milijuna“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a u svom obraćanju posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za slobodu Hrvatske, njezinog sjeverozapada i Grada Varaždina.

Naglasio je da Varaždinci, unatoč krizi prouzročenoj pandemijom koronavirusa koja trese cijeli svijet, nastoje biti okrenuti budućnosti, razvijati i očuvati svoj grad te njegovo bogato kulturno i povijesno naslijeđe:

- Upravo na svojoj impresivnoj povijesti kreativnim pristupom kakav zajednički zauzimate gradite grad koji je i kulturno, sveučilišno, ali i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske.

Pomoć Općoj bolnici Varaždin

Aktualiziravši ozbiljnost situacije u kojoj pandemija svakodnevno mijenja naš život i čini veliki pritisak na hrvatski zdravstveni sustav, istaknuo je požrtvovne napore i izazove s kojima se u borbi s bolešću nosi Opća bolnica Varaždin:

- Ministarstvo zdravstva u stalnom je kontaktu s ravnateljem Opće bolnice i nastoji na sve načine pomoći njenom funkcioniranju bolnice, od privremenog rasporeda medicinskih sestara i liječnika do dobavljanja različitih medicinskih uređaja: respiratora, ventilatora, monitora, aparata za davanje kisika... Sjeverozapad jedan od najugroženijih dijelova Hrvatske u pandemiji, i mi smo uz vas!

Zdravstveni djelatnici zavrjeđuju potporu

Andrej Plenković zahvalio je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima na predanom i požrtvovnom radu:

- Vlada će već na sjednici u ponedjeljak donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa osigurati dodatak na plaće, jer je ovo što zdravstveni djelatnici rade iznad svih uobičajenih napora. Oni takvu potporu zavrjeđuju!

Podsjetio je da je Hrvatska pripremila plan cijepljenja i naručila 5.6 milijuna doza cjepiva, rekavši da će ono biti dostupno svim građanima, a krenut će se od najranjivijih skupina - starijih i zdravstveno ugroženih osoba, zdravstvenih djelatnika te štićenika i zaposlenika domova za starije i nemoćne.

217.6 milijuna kuna za plaće u Varaždinu

Istaknuo je i da je Vlada učinila velike napore za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta:

- Predstavili smo i nove mjere, od pokrivanja plaća zaposlenicima u privatnom sektoru, preko covid-kredita za likvidnost u vrijednosti od 1.3 milijarde kuna, do naknade fiksnih troškova za djelatnosti kojima je poslovanje obustavljeno.

Novi paket pomoći od više od 2 milijarde kuna - za očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova & COVID kredite!

Kazao je i da je Vlada dosad za područje Varaždina, kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“, odobrila 2.446 zahtjeva za 32.409 radnika te je za te potpore isplaćeno 217.6 milijuna kuna, dok je na razini Županije za potpore isplaćeno 311 milijuna kuna.

Varaždin - grad mnogih projekata

Plenković je istaknuo da s Varaždinom Vlada RH razvija partnerski odnos kroz stalan dijalog i suradnju, česte posjete ministara. „Gradu su otvorena vrata svih hrvatskih institucija“:

- Varaždin je grad koji ima zaista veliki broj projekata. Zadovoljan sam kako se realiziraju, čestitam vam na više od milijardu kuna koje ste osigurali kroz europske fondove. Od projekata bih izdvojio sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, dnevnu bolnicu, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi, obnovu koncertne dvorane, Studentski dom te rekonstrukciju Tehnološkog parka Varaždin.

Podsjetio je i da se Vlada opredijelila da sjever Hrvatske bude povezan, osim cestovnom, i suvremenijom željezničkom infrastrukturom.

Kriza predstavlja i šansu

Naglasio je da Vlada nastoji pomoći da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija te da kroz otvoreni dijalog teži daljnjoj realizaciji konkretnih projekata:

- Ova kriza ujedno predstavlja i šansu. Vlada je donijela Nacionalnu razvojnu strategiju, a finaliziramo Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Očekujem da se i vi uključite u provedbu tih projekata. Uz nacionalna sredstva, na raspolaganju ćemo u idućih 10 godina iz EU-a imati 24 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak. Današnja vijest da je agencija Fitch Hrvatskoj zadržala investicijski kreditni rejting, sa stabilnim izgledima, potvrda je da dobro radimo.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga - potvrda kvalitetne reakcije naše Vlade na koronakrizu!

Zaključno, Plenković je još jednom svim Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada i blagdan svetog Nikole.

HABIJAN: Hvala našoj Vladi!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) otvorio je svečanu sjednicu koja se, uz poštivanje epidemioloških mjera, održala u Velikoj koncertnoj dvorani HNK.

Istaknuo je da su zahvaljujući potpori Vlade RH u Varaždinu realizirani brojni projekti, od kojih su neki u završnim fazama - poput nove knjižnice i obnove gledališta u kazalištu.

Potencijal bespovratnih EU sredstava

Naveo je da je od izrazite važnosti da u budućem proračunskom razdoblju Grad iskoristi potencijal novog izvora financiranja bespovratnim novcem iz Europske unije. Tako bi se otvorio put za daljnji razvoj Varaždina kao sveučilišnog centra, što podrazumijeva nastavak izgradnje faze II kampusa FOI:

- Pozivam gradske vijećnike da se do kraja mandata usredotočimo na pitanja koja su bitna za Varaždin te da usvojimo realan i održiv proračun koji će predstavljati čvrsti temelj za daljnji razvoj našeg grada, jer u konačnici građani to od nas i očekuju.

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uputio je zahvalu na pruženoj potpori u projektima koji su realizirani i koji se realiziraju na području Varaždina.

A A A