Vijesti
7. 12. 2020.

Fitchova ocjena - rezultat snažnih ekonomskih mjera naše Vlade! Dodatak od 10% na plaće svima koji sudjeluju u borbi protiv virusa!

(VIDEO) Andrej Plenković na 27. sjednici Vlade: Zdravlje građana i životi naš su prvi prioritet - uz istodobnu brigu o očuvanju radnih mjesta. Još jednom apeliram na sve sugrađane da se pridržavaju zaštitnih mjera i iskažu odgovornost kako bismo zajedno suzbili virus! * S obzirom na teške uvjete u kojima rade, osigurali smo dodatak od 10% od osnovne plaće svima koji sudjeluju u borbi protiv korone - zdravstvenim djelatnicima, zaposlenima u sustavu socijalne skrbi, pripadnicima MORH-a i službenicima u zatvorima koji skrbe o oboljelima od COVID-a i brinu o njihovom zdravlju.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na više aktualnih tema. Pozdravio je odluku svjetske agencije Fitch, koja je i treći put ove godine Hrvatskoj potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga - uz stabilne izglede.

Poruke o važnosti političke stabilnosti

Naglasio je da se radi o vrlo dobrom signalu i pozitivnoj posljedici snažnih ekonomskih mjera naše Vlade, ulaska RH u Europski tečajni mehanizam II te održavanja gospodarske aktivnosti unatoč zahtjevnim okolnostima:

- Vrlo su znakovite i njihove poruke o važnosti političke stabilnosti nakon parlamentarnih izbora, brzog formiranja vlasti, donošenja proračuna i 5. kruga porezne reforme. Očekivanja Fitcha o padu hrvatskog BDP-a od 9% viša su od naših za 1%, ali i oni očekuju rast u 2021. i 2022. od 3.8% i 6% te računaju na znatan doprinos europskih sredstava ubrzanom gospodarskom oporavku Hrvatske.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga - potvrda kvalitetne reakcije naše Vlade na koronakrizu!

Govor na Općoj skupštini UN-a

Prošlog tjedna - podsjetio je također Andrej Plenković - održano je posebno zasjedanje Opće skupštine UN-a na temu Covida-19, na kojem je izražena široka, globalna želja da se nakon ovakve pandemije bez presedana u zadnjih 100 godina ojačaju svi napori multilateralnih organizacija.

Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a: Hrvatska čvrsto vjeruje u zajednički pristup borbi protiv pandemije

Do Božića smanjiti broj zaraženih &i pritisak na bolnice

Govoreći pak o epidemiji Covida-19 u Hrvatskoj, izdvojio je da je danas 10. dan od postroženja zaštitnih mjera. Premda je još prerano dati ocjenu učinka - kazao je - može se konstatirati da je u zadnjih 7 dana broj potvrđeno zaraženih porastao za 4% u odnosu na prethodnih sedam dana:

- Iako je to manje od porasta koji je zabilježen prošlog tjedna u odnosu na prethodni kada je povećanje bilo 13%, što je ohrabrujući signal, to nije dovoljno jer se porast visokih brojeva još uvijek nije zaustavio. Cilj je da te brojeve spustimo što prije. I zato je važno da se pridržavamo svih mjera kako bismo do Božića zajedničkim naporima smanjili broj zaraženih te pritisak na bolnice i zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe kako bi se spasio svaki život i očuvao sustav.

Od ponedjeljka online nastava u srednjim školama

Najavio je da će Vlada danas donijeti odluke o povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima koji skrbe o pacijentima oboljelima od Covida-19, a dodatak od 10% na osnovicu plaće dobit će i zaposlenici u sustavu socijalne skrbi, pripadnici zdravstvene službe MORH-a i službenici kaznenih tijela u zatvorskom sustavu koji obavljaju poslove vezane za pružanje skrbi pacijentima.

Deset posto od osnovne plaće nagrade za rad s oboljelima od covid-19

Od ponedjeljka online nastava u srednjim školama

Također je najavio da će se od idućeg ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole prebaciti na online nastavu. S obzirom da su zimski praznici već produženi za tjedan dana, do 18. siječnja učenici srednjih škola bit će izvan obaveze dolaska u škole.

Predsjednik Plenković izrazio je uvjerenje da će i ta mjera biti blagotvorna za smanjivanje intenziteta epidemije.

Mjera „Očuvanje radnih mjesta“ - Gospodarski događaj godine prema izboru žirija Večernjeg lista & Poslovnog dnevnika!

Još jednom je naglasio da su zdravlje građana i spašavanje života prvi prioritet Vlade - uz istodobnu brigu o očuvanju radnih mjesta u ovoj zahtjevnoj ekonomskoj situaciji:

- Zato Vlada, u koordinaciji sa Stožerom i strukom, istodobno mora osigurati i ekonomsku aktivnost, jer o njoj ovisi i financijska opstojnost velikog broja naših sugrađana. Moramo voditi računa i o načinu našeg života i općoj stabilnosti hrvatskih ljudi s obzirom na dugo trajanje krize. Ne radi se o izboru ili zdravlje ili gospodarstvo već o izboru i zdravlje i gospodarstvo.

Samo zajedno možemo suzbiti virus!

Stoga - nastavio je - Vlada poduzima mjere koje će pomoći poduzetnicima, a osobito privatnom sektoru, gdje je Vlada cijelu godinu donosila potpore na razini koja dosad nije viđena:

- Još jednom apeliram na sve da se pridržavamo mjera i iskažemo odgovornost kako bismo zajedno suzbili virus!

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio da će božićnice za državni i javni sektor biti isplaćene 18. prosinca, podsjetivši da ih je Vlada podignula s 1.250 na 1.500 kuna.

A A A